Η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία αποτελεί κορυφαία δέσμευση για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας καθώς και η διαφανής διαχείριση της λίστας χειρουργείων, συμπεριλαμβάνονται επίσης υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων.
«Είναι πολύ σημαντικό όμως να υπάρξει και μια ελάφρυνση βαρών στην καθημερινότητα των ασθενών, όπως είναι η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η γρήγορη ακύρωση του μνημονιακού χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή.
Ο κ. Ξανθός, αφού επανάλαβε ότι τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» για την ενίσχυση σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό του ΕΣΥ και των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα.

«Θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Φάρμακο» για τα φαρμακεία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και στο φάρμακο, τονίζοντας ότι σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με την ενίσχυση και αναδιοργάνωση των Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αλλά και με την στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας.

Απαραίτητη όμως, θεωρεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και «την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών –όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα».