Σημαντικές αλλαγές στη φιλοσοφία και την απονομή της Δικαιοσύνης, εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, στις προγραμματικές δηλώσεις που εκφώνησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε πως «το Σύνταγμα θα ίσταται και ουσιαστικά, στην κορυφή της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου» κάτι που σημαίνει πως «η τακτική του να προτάσσεται ένα μνημόνιο ή ένας νόμος και να παραμερίζεται το Σύνταγμα, δεν έχει θέση στην πολιτική και το έργο της Δικαιοσύνης».

Στο ίδιο πλαίσιο, «η προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε διεθνή κείμενα ή Οδηγίες, θα προχωρήσει με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και με στάθμιση των κοινωνικών αναγκών και πρωτίστως του Συντάγματός μας».

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος σηματοδότησε στην ομιλία του μια στροφή σε ένα σαφώς ανεκτικότερο πλαίσιο απονομής της Δικαιοσύνης. «Απέναντι στο έγκλημα δεν έχει θέση μια πολιτική μηδενικής ανοχής» τόνισε. «Η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή έναντι ενόχων για μεγάλα εγκλήματα και ανεκτική για τους μικροπαραβάτες».

Οι φυλακές ανηλίκων «ουσιαστικά θα καταργηθούν και θα περιοριστεί δραστικά ο περιορισμός ανηλίκων 15- 18 ετών, ώστε να προβλέπεται μόνον για εγκλήματα ανθρωποκτονίας». Οι καταδικαζόμενοι, «ή δεν θα υπάρχουν, ή θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού» και θα μπορούν να συμβιώνουν μαζί με ενήλικες στις κανονικές φυλακές, με ιδιαίτερη πρόνοια για τις συνθήκες φύλαξής τους.

Άλλο τόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, έναν θεσμό που έκρινε «προβληματικό» καθώς «άλλαζε ποιοτικά την ποινή χωρίς η αλλαγή αυτή να βασίζεται σε δικαστική κρίση, οι όροι του ακουμπούσαν την πλειονότητα των κρατουμένων, ενώ και οι στερήσεις στην επικοινωνία των κρατουμένων, έφταναν σε επίπεδα στερήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχουν πτέρυγες ειδικών συνθηκών φρούρησης στις κανονικές φυλακές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, θα γίνει, εξάλλου, προσπάθεια τροπής κακουργημάτων σε σοβαρά τιμωρούμενα πλημμελήματα, καθώς και απεξάρτησης τοξικομανών εκτός των φυλακών, ενώ θα μελετηθεί και η «επιτυχημένη» προσπάθεια αποσυμφόρησης που υπήρξε την περίοδο 1993- 95 (επί υπουργίας Γ. Κουβελάκη).

Αναφερόμενος εμμέσως στις διώξεις κατά της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Παρασκευόπουλος επανέλαβε πως «η Πολιτεία δεν τιμωρεί το φρόνημα αλλά τις παράνομες πράξεις που εκτελέστηκαν» ενώ ανακοίνωσε πως και με τη βοήθεια της Σχολής Δικαστών, θα υπάρξει επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών «με έμφαση στα πεδία του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των ναρκωτικών».

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Άλλα μέτρα που ανήγγειλε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήταν η μείωση του κόστους προσφυγής των πολιτών στη Δικαιοσύνη, η προώθηση της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής, η δρομολόγηση των εργασιών για αναθεώρηση του Συντάγματος, η διερεύνηση των πάσης φύσεως λιστών φοροφυγάδων και η αναθεώρηση των Σχεδίων Κωδίκων Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας.

Θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι «ο διάλογος με την πρώτη ευκαιρία και για οποιοδήποτε ζήτημα, διάλογος με υπόπτους, ενόχους, κουκουλοφόρους, τους πάντες – γιατί όπου δεν γίνεται διάλογος παραμονεύει η βία» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.