Εικόνες «Αγανακτισμένων» του 2011 θύμισε το βράδυ της Πέμπτης το Σύνταγμα, όπου χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά «του εκβιασμού από τους δανειστές της Ελλάδας», με κεντρικό σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν υποκύπτουμε, δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε πίσω, νικάμε».

Μόνο που οι συγκεντρωμένοι δεν διαμαρτύρονταν, όπως το 2011, κατά της μνημονιακής πολιτικής, αλλά δήλωναν τη στήριξή τους στη σημερινή κυβέρνηση, στους χειρισμούς της και στην ανατροπή του Μνημονίου.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω του Facebook, στην ομάδα με τίτλο «ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΠΕΜΠΤΗ 5/2 ΣΤΙΣ 18:00: Kανένας Εκβιασμός – Αξιοπρέπεια Τώρα!», μετά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η συγκέντρωση είχε στόχο την παροχή στήριξης προς την κυβέρνηση στις επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας μας. «Στηρίζουμε την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησής μας» όπως σημείωσαν οι διοργανωτές.

Ενα από τα συνθήματα που ακούγονταν πιο συχνά ήταν το: «Σε βλέπει η Μέρκελ και σπάει σαν κλαράκι, γεια σου αλάνι Γιάνη Βαρουφάκη».

Επίσης, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν το σύνθημα «Αυτός ο τόπος έχει δημοκρατία, τέλος στον φόβο και στην τρομοκρατία».

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους απολυμένοι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι πρόσφατα ξανακέρδισαν τις θέσεις τους, και οι απολυμένοι της ΕΡΤ, άρχισαν να συρρέουν από τις 18.00 μπροστά από τη Βουλή.

Ιδιαίτερα πυκνό ήταν το πλήθος μπροστά από τον μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, όπου πρόσφατα έφυγαν τα κάγκελα και πολλά ήταν τα παιδιά με τους γονείς τους που παρατηρούσαν τους τσολιάδες.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια σχολίαζαν οι παρευρισκόμενοι την απόλυτη απουσία της αστυνομίας, κάνοντας σύγκριση με παλιότερες συγκεντρώσεις.

«Αποτελεί καθήκον μας να στηρίξουμε την υπέρβαση που γίνεται, δεν μπορούσα να κάτσω σπίτι μου», δήλωσε η Μαρία Πετρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ζήσαμε πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές, μέσα στο ψέμα και τη φαυλότητα, τώρα ξημερώνει μια άλλη μέρα» συμπλήρωσε.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο (φωτογραφία κάτω).

Συγκέντρωση συμπαράστασης στην κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειοτης Κρήτης.

Οι εμπνευστές της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα γράφουν στο Facebook:

«Το βράδυ της Τετάρτης 4/2 ο αρχιτραπεζίτης Ντράγκι επέλεξε να παίξει το παιχνίδι της Μέρκελ ξανά και να εκβιάσει τον ελληνικό λαό και τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

» Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ξανά στον εκβιασμό. Ούτε εμείς που τα τελευταία πέντε χρόνια ζούμε υπό το ζυγό των μνημονίων, ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα που ανέλαβε πριν λίγες μέρες και τιμά την εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός.

» Δεν μας φοβίζει κανένας. Η Δημοκρατία μίλησε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην την ακούσει.

» Κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες της χώρας την Πέμπτη 5/2 στις 18.00 και όσες άλλες μέρες χρειαστεί, για να στείλουμε το μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι μας έχουν στο χέρι, ότι κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά.

» Η εποχή του γονατισμένης Ελλάδας και των υπάκουων κυβερνήσεων, τελείωσε.

» Στηρίζουμε την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης μας.

» Στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που περιμένουν από την Ελλάδα να στείλει το μήνυμα της αξιοπρέπειας και του τερματισμού της λιτότητας!».