Την απόφαση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Γιώργου Διδασκάλου και Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα για μεταφορά 4.000 τόνων απορριμμάτων από την Τρίπολη στον ΧΥΤΑ Φυλής, καταγγέλλει η Περιφέρεια Αττικής.

Χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική ενέργεια» την απόφαση των «δυο διορισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων» με την οποία αγνοούν την απόφαση της πρόσφατα εκλεγμένης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκπεφρασμένη βούληση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) να βάλει τέλος στο αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων με τελικό αποδέκτη τη Φυλή.

Η Περιφερειάρχης Αττικής -σημειώνεται- έχει επανειλημμένως τονίσει ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, με την επίκληση του επείγοντος, να επιβαρύνεται και άλλο η Φυλή. Η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες Περιφέρειες και δήμους. Η λύση δεν είναι πλέον η Φυλή».

Σε σχέση με τους δυο γενικούς γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Μανώλης Αγγελάκας χαρακτηρίζεται «ατυχήσαντας υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2012» που διορίσθηκε τον Αύγουστο 2012 από τη συγκυβέρνηση ως γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τον Ιανουάριο 2014 ως γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Ο Γιώργος Διδασκάλου, αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας ΝΔ, «στενός φίλος και συνεργάτης» όπως σημειώνεται του κ. Αγγελάκα, διορίσθηκε με κυβερνητική απόφαση γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου.

Τι απαντά ο Μανώλης Αγγελάκας

Η απόφαση των δύο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πελοποννήσου και Αττικής) να μεταφερθούν 4.000 τόνοι απορριμμάτων από την Τρίπολη στη Φυλή «έρχεται να καλύψει ολιγωρίες και αδυναμίες στη διαχείριση των απορριμμάτων από τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης που επί χρόνια δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλης Αγγελάκας.

Ο κ. Αγγελάκας στην ανακοίνωσή του, που έρχεται ως απάντηση στον σχολιασμό της Περιφερειακής Αρχής Αττικής, ότι η απόφαση συνιστά «πραξικοπηματική» κίνηση των δύο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού ο ΕΔΣΝΑ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, σημειώνει ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αντιμετωπισθεί το οξύτατο πρόβλημα της μη αποκομιδής απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενος προσωπικά στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, της καταλογίζει «προσβλητικά» για το πρόσωπό του σχόλια, σημειώνοντας ότι όλοι οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης διορίζονται από την κυβέρνηση και ότι «θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσουμε την επαγγελματική σταδιοδρομία και των δυο μας, ώστε να βγουν συμπεράσματα». Και καταλήγει: «Καλόν είναι η κυρία Δούρου να γνωστοποιήσει επιτέλους το πρόγραμμά της για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, προτού «πνίξουν» την Περιφέρειά μας».