Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η γρίπη στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι η δραστηριότητα της βρίσκεται σε ανοδική φάση. Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν το…κακό σενάριο, που θέλει το στέλεχος Α(Η3Ν2) –έναντι του οποίου το φετινό εμβόλιο έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα –να είναι το κυρίαρχο και στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάνω από το 12% των επισκέψεων σε γιατρό αφορά σε «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή σε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Επιπλέον, το 45,2% των ύποπτων δειγμάτων (βιολογικό υλικό) που εστάλησαν για εργαστηριακό έλεγχο, βγήκε θετικό στην γρίπη. Από αυτά, το 89,5% ήταν τύπου Α και εκτός από ένα, τα υπόλοιπα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Στο μεταξύ, έως και το βράδυ της Παρασκευής είχαν καταγραφεί τουλάχιστον εννιά ασθενείς, οι οποίοι νόσησαν βαριά μετά από μόλυνση τους από ιό της γρίπης, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας.

Επιπλέον, ήδη πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, μεταξύ αυτών και ένας 46χρονος με καθαρό ιατρικό ιστορικό.

Η γρίπη δείχνει τα «δόντια» της στην Ευρώπη

Φουντώνει σταδιακά το κύμα της γρίπης και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους Έλληνες επιστήμονες να εκτιμούν ότι στην χώρα μας το φαινόμενο θα κορυφωθεί τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το στέλεχος Α(Η3Ν2) είναι το κυρίαρχο στις περισσότερες χώρες και ο βασικός ένοχος για τις εισαγωγές ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το θετικό ωστόσο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC ότι μέχρι στιγμής δεν διαπιστώνεται αυξημένη θνητότητα.

Εμβόλιο και αντι-ιικά «ασπίδα» κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο επιμένουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).

Γι αυτό και συστήνουν τη συνέχιση του εμβολιασμού σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες: πολίτες άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία

Παράλληλα, δίνουν μεγάλη σημασία στην έγκαιρη χρήση των αντι-ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

«Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.