Στον Πειραιά βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους της κυβέρνησης και ο βουλευτής Β’ Πειραιά της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης.

Τον σταυρό ανέσυραν από τη θάλασσα άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Μετά το πέρας της τελετής ο κ.Τσίπρας σε δηλώσεις του από το δημοτικό θέατρο ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό». «Εγώ να ευχηθώ το φως της δικαιοσύνης και της αλήθειας να ζεσταίνει από εδώ και εμπρός την πατρίδα μας.»

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος «ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και σε όλους μας το φως της λογικής».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης ευχήθηκε «το φως των Θεοφανείων να φωτίσει όλους μας για το καλό του τόπου. Ενωμένοι τόνισε να πάμε όλοι μαζί».

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «σήμερα στον Πειραιά γιορτάσαμε στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τη γιορτή των Θεοφανείων. Υποδέχθηκα και καλωσόρισα τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Εκκλησίας των σωμάτων ασφαλείας. Εύχομαι καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους τους Πειραιώτες και όλους τους Έλληνες και από την πλευρά μου να πω ότι είναι μια χρονιά δύσκολη και θα καταβάλλει προσπάθεια το νέο δημοτικό συμβούλιο και εγώ προσωπικά, ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση στην πόλη και να βελτιωθεί η πόλη επ’ ωφελεία των δημοτών του Πειραιά».

Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και βουλευτές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά.

Το πρωί, πριν την τελετή των Υδάτων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδος, στον Πειραιά, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

Στην Αθήνα

Ευκαιρία στοχασμού και φώτισης για όσα κάνουν την καθημερινή μας ζωή πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική, αλλά και πιο αισιόδοξη, χαρακτήρισε την ημέρα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Μιλώντας μετά τον παραδοσιακό αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα παρέχει στον καθένα μας την ευκαιρία να στοχαστεί, να φωτίσει και να αναβαπτισθεί από όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη, πιο δημιουργική, πιο αισιόδοξη».

Στη Θεσσαλονίκη

Με λαμπρότητα, παρουσία των τοπικών πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη.

Τον σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα στην παλιά παραλία, ένας 13χρονος, μεταξύ των είκοσι που αψηφώντας το δριμύ ψύχος βούτηξαν στα νερά, εκ των οποίων και τρεις ανήλικοι.

Με το άκουσμα του «Εν Ιορδάνη…» οι 20 άνδρες έπεσαν στη θάλασσα απο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετά τη ρίψη του σταυρού στα νερά. Ο 13χρονος Νίκος Ταρνανίδης ήταν εκείνος που τον έφτασε πρώτος και τον έπιασε, καταχειροκροτούμενος από επισήμους και κόσμο. Αργότερα πλαισιωμένος από τον πατέρα του Γιάννη και τον 10χρονο αδελφό του μίλησε στους δημοσιογράφους.

«Κολυμπάω οκτώ χρόνια πάω στο Ναυτικό Ομιλο Μακεδονίας. Ηθελα να δώσω ένα μήνυμα : Υγεία, χαρά και ευτυχία» είπε ο 13χρονος που μετακόμισε οικογενειακώς πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, από τα Γιαννιτσά.

«Να μην κλείσουν τα κολυμβητήρια, αυτό είναι το σημαντικό» τόνισε ο πατέρας του Γιάννης Ταρνανίδης.

Η επίσημη δοξολογία τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ανθιμου και ακολούθησε πομπή επί της οδού Αγίας Σοφίας, μπροστά από το τιμητικό άγημα, μέχρι την παλιά παραλία.

Στην τελετή παρέστη ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Ορφανός, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Σταύρος Καλαφάτης, πρώην υπουργοί, βουλευτές και γενικοί γραμματείς, υποψήφιοι βουλευτές και στελέψη κομμάτων, όπως οι Κ. Γκιουλέκας, Γ. Αμανατίδης, Π. Κοκκόρης,Σ. Σιμόπουλος, Π.Ψωμιάδης, Ν. Παυλίδου, Σ. Πέγκας, Χ.Ταχιάου, Γιάννης Ιωαννίδης, κ.α.

«Παρά τις αντίθετες προβλέψεις για κακοκαιρία, η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι καταγάλανη ε, και η υπόλοιπη Ελλάδα αύριο, όλοι μαζί, το ίδιο είμαστε» είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμος, την ώρα που ένα λευκό περιστέρι αφέθηκε να πετάξει ψηλά στον ουρανό. «Προσευχή να κάνουμε και σύνεση και αγάπη και ομόνοια να έχουμε» πρόσθεσε.

Ο Καμμένος στην Αλεξανδρούπολη

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια παρέστη στην τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Μετά την τελετή ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι η Θεία Φώτιση να έρθει στον ελληνικό λαό για τη ενότητα του έθνους. Θέλω σήμερα που είναι ο αγιασμός των υδάτων να σκεφτούμε ακόμα και τους έλληνες ναυτικούς, αυτούς που ταξιδεύουν μακριά από την πατρίδα μας, τους ανθρώπους που έκαναν την εμπορική ναυτιλία μεγάλη, όπως επίσης και το προσωπικό, τους άντρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος».

Στη Λιβαδειά ο Κουτσούμπας

Στη Λιβαδειά γιόρτασε τα Θεοφάνεια ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε ότι μέρα που είναι, η καλύτερη ευχή για τον λαό είναι «να τους αλλάξει τα φώτα» και να δυναμώσει το ΚΚΕ.

«Η καλύτερη ευχή για το λαό μας είναι, πριν μας αλλάξουν τα φώτα ακόμη περισσότερο αυτοί, που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αλλά κι αυτοί που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν στον ίδιο δρόμο με τους προηγούμενους, ο λαός μας να οργανωθεί, να τους αλλάξει αυτός τα φώτα, να αναπτύξει την πάλη του, τη συμμαχία του, να δυναμώσει το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη, πραγματικά σίγουρη εγγύηση για την επόμενη μέρα, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα Χανιά

Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Θεοφάνεια.

Η θεία λειτουργία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνού.

Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά και παρά το πολύ κρύο στο ενετικό λιμάνι της πόλης, ωστόσο λόγω του μεγάλου κυματισμού επιλέχθηκε το σημείο που βρίσκεται μπροστά από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Στα παγωμένα νερά του λιμανιού βούτηξαν 10 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν το σταυρό ενώ πολλοί ήταν και οι πολίτες που έδωσαν το παρών.

Στην Ήπειρο

Με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων σε όλη την Ήπειρο, παρά το τσουχτερό κρύο και την παγωνιά.

Από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα, οι Ηπειρώτες γιορτάζουν τα Θεοφάνεια σε ποτάμια, στη θάλασσα και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων.

Στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στην Άρτα, πλήθος κόσμου παρακολούθησε την θρησκευτική τελετή ρίψης του Σταυρού, στον ποταμό Αραχθο.

Στην Ηγουμενίτσα κωπηλάτες σήκωσαν τον σταυρό από τα παγωμένα νερά της θάλασσας, ενώ στην Πρέβεζα 13 νέοι έπεσαν στον Αμβρακικό κόλπο.

Στα Ιωάννινα χρειάστηκε να καθαριστεί η λίμνη από τα καλάμια που είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες μέρες λόγω των ισχυρών ανέμων στα νερά της στο σημείο όπου επρόκειτο να βουτήξουν οι κολυμβητές.

Ο Αγιασμός καθυστέρησε λίγο, όμως πραγματοποιήθηκε με επισημότητα από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Δεκαεπτά τολμηροί κολυμβητές, αψήφησαν την παγωνιά και βούτηξαν στην λίμνη. Τον σταυρό έπιασε ένας νεαρός από τη Βόνιτσα.