Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου σε σπίτι στην Ανάβυσσο ο δραπέτης, καταζητούμενος για τρομοκρατία, Χριστόδουλος Ξηρός.

Ο 57χρονος είχε πάνω του ένα πιστόλι με σβησμένο τον σειριακό αριθμό και τον τύπο. Ειχε όμως 12 σφαιρες στη γεμιστήρα και μία σφαίρα στη θαλάμη, που σημαίνει ότι ήταν έτοιμος να πυροβολήσει ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

«Δεν νομίζω ότι ο Ξηρός δεν θα έκανε άλλη τρομοκρατική ενέργεια» είπε ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Τσακνάκης.

Η σύλληψη

Το τελευταιο τρίμηνο οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη του Ξηρού είχαν επικεντρωθεί στη νοτιοανατολική Αττική, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών.

Το τελευταίο διάστημα οι έρευνες οδήγησαν την Αστυνομία σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο, την οποια είχε ενοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία ο Ξηρός.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε φροντίσει να αλλάξει τελείως την εμφάνισή του, έχοντας μακριά μαλλιά, βαμμένα ξανθά, και μούσι, προκειμένου να μην τον αναγνωρίσουν.

Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε ένα ποδήλατο, καθώς έτσι απέφευγε να πέσει σε τυχαίο αστυνομικό μπλόκο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η Αστυνομία έκρινε πως είχε έρθει η ώρα της σύλληψης του Ξηρού.

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής περικύκλωσαν το σπίτι στην Ανάβυσσο και, όταν ο Ξηρός βγήκε έξω, ένας μοτοσικλετιστής της ΕΛΑΣ έπεσε με τη μηχανή του ηθελημένα μπροστά στον Ξηρο.

Εκείνος σταμάτησε για να δει τι είχε συμβεί και τότε οι υπόλοιποι αστυνομικοί τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν.

Το σπίτι-κρυσφηγετο του Ξηρού ερευνάται, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας επεκτείνονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στο Λουτράκι. Οπως έγινε γνωστό βρέθηκαν επτά καλάσνικοφ και τμήμα RPG και εκρηκτικά.

Το όπλο του έχει σταλεί προς εξέταση σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τα πρόσωπα που τον υπέθαλψαν τον έναν χρόνο που βρισκόταν εκτός της φυλακής.

Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο Ξηρός οδηγήθηκε στην Αντιτρομοκρατική και σε μεταγενέστερο χρόνο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, αφού συνεχάρη το σύνολο των αστυνομικών, απάντησε στις αιτιάσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προεκλογικές συλλήψεις λέγοντας ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής τους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ θύμισε ότι έχουν συλληφθεί ο Νίκος Μαζιώτης και ο φερρόμενος κατά την Αστυνομία ως συνεργός του Αντώνης Σταμπούλος.

«Το κράτος λειτουργεί. Είμαι ευτυχής που έχω την ευθύνη αυτού του υπουργείου. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με αυτή τη φυσική ηγεσία της της Αστυνομίας» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Η απόδραση

Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού την παραμονή των Φώτων του 2014, στη διάρκεια της άδειας που του είχε δοθεί λόγω των εορτών.

Ο συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σήμανε ανήμερα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου 2014, όταν διαπιστώθηκε πως δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.

Η άδειά του έληγε στις 8 Ιανουαρίου 2014, όμως έπρεπε να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε ημέρα.

Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε χαρακτηρίσει την απόδρασή του «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του».

Σύμφωνα με την Αστυνομία είχε βρεθεί γενετικό υλικό του Ξηρού πάνω στο τρομοδέμα που είχε σταλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, στις 29 Απριλίου 2014, με παραλήπτη τον διοικητή του Τμήματος.

Συγχαρητήρια από Κικίλια

Λίγα λεπτά αφότου έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Χριστόδουλου Ξηρού, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό Δ. Τσακνάκη και στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ», έγραψε ο υπουργός.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός

Από τα βασικά στελέχη στον επιχειρησιακό βραχίονα της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός -γνωστός στα μέλη της 17Ν ως «Μανώλης»- ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση. Έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.

Είναι γιος του Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας. Γεννήθηκε το 1958 στην Ικαρία και το 1979 μετακόμισε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως οικοδόμος και οργανοποιός.

Όντας ενταγμένος στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, γνώρισε το 1983 τον Γιάννη Σερίφη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος τον στρατολόγησε στην 17Ν.

Στην πρώτη ενέργεια που φέρεται να συμμετείχε, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στις 3/4/84, είχε αναλάβει να οδηγεί μία μοτοσικλέτα. Συνέχισε τη δράση του στην 17Ν, λαμβάνοντας μέρος σε δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Θεωρείται ο εκτελεστής των Νίκου Μομφεράτου, Παναγιώτη Ρουσσέτη, Νίκου Γεωργακόπουλου, Δημήτρη Αγγελόπουλου, Γουίλιαμ Νορντίν, και συνεργός στις δολοφονίες των Ρόμπερτ Τσαντ, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Ρόναλντ Στιούαρτ, Θάνου Αξαρλιάν και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσα.

Το 1986 στρατολόγησε στην οργάνωση τον αδελφό του, Σάββα Ξηρό. Μετά από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του Σ.Ξηρού, στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2002, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση.

Η προσαγωγή του έγινε από τον Ευαγγελισμό, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τον τραυματία αδελφό του, για τον οποίο έως εκείνη τη στιγμή υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης.

Στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της 17Ν, αναφέρθηκε σε μέλη της οργάνωσης που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.

Αρχικά, στις καταθέσεις του υποστήριξε ότι η 17Ν δεν επιτύγχανε το στόχο της και γι’ αυτό από το 1992 συμμετείχε μόνο σε ληστείες.