Καμία απάντηση για τον αριθμό των Ελλήνων επιβατών που αγνοούνται – αν βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Norman Atlantic ή αν έχουν μεταφερθεί με πλοία ή εναέρια μέσα σε ιταλικό έδαφος – δεν έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, το μεσημέρι της Τρίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιθέτως, παρουσιάζοντας διαφάνειες περί τεχνικών ζητημάτων για την επιχείρηση διάσωσης και επιτείνοντας την σύγχυση και την αγωνία εκατοντάδων συγγενών, ανακοίνωσαν ότι έχουν διασωθεί 201 Ελληνες επιβάτες, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσουν το πόσοι Ελληνες τελικά επέβαιναν στο πλοίο. Πληροφορίες από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου, ανέφεραν ότι στον Nοrman Atlantic επέβαιναν 286 Ελληνες.

Συγκεκριμένα, έξι Ελληνες διασώθηκαν από ελικόπτερο, 41 Ελληνες από ένα άλλο πλοίο, 38 από το Cruise Europa, 21 βρίσκονται ασφαλείς πάνω σε ιταλικό εμπορικό πλοίο που προσπαθεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Μανφρεντόνια και 95 Έλληνες διασώθηκαν από πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος

Σύγχυση για τους αγνοούμενους

Νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, οι ιταλικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι συνολικά αγνοούνται τουλάχιστον 40 άνθρωποι από τους οποίους, τουλάχιστον οι 32 είναι Ελληνες. Λίγο αργότερα,το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας, έδωσε στη δημοσιότητα δύο λίστεςμε τα ονόματα 95 Ελλήνων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με δύο πλοία στη στεριά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο Norman Atlantic επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, 11 βρέθηκαν νεκροί, ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 40, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 32 είναι έλληνες υπήκοοι. Στους 11 νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται και δεύτερος Ελληνας, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν από τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.

Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο, 58 ετών, που κατάγεται από την Μελίκη Ημαθίας. Η σορός του άτυχου Ελληνα έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι.Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας οι οικείοι του. Επίσης, όπως έγινε γνωστό νωρίς το βράδυ της Τρίτης, το 11ο θύμα της ναυτικής τραγωδίας είναι μία γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης, οι Ιταλοί «άλλαξαν» ξανά τα νούμερα καθώς σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, ο συνολικός αριθμός επιβατών ήταν 499 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία» δήλωσε ο ιταλός εισαγγελέας. «Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.

Νέα επιχείρηση εντοπισμού αγνοουμένων

Με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς δύο ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού και ενός AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποιείται το βράδυ της Τρίτης την ώρα νέα επιχείρηση έρευνας στην περιοχή της Αδριατικής για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων του «Norman Atlantic».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Αδριατικής παραμένει η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» με το ελικόπτερό της. Στην Κέρκυρα βρίσκονται σε ετοιμότητα άλλα 2 ελικόπτερα NH-90 του Στρατού Ξηράς, πέραν των τριών που επιχειρούν, και στο Ιόνιο παραμένει το πλοίο γενικής υποστήριξης «ΑΞΙΟΣ».

Δυσφορία για την ασυνεννοησία

Εντονη είναι η δυσφορία στο υπουργείο Ναυτιλίας για τον τρόπο που χειρίζονται οι Ιταλοί την επιχείρηση διάσωσης αλλά και τις καθυστερήσεις στην ενημέρωση για τα ακριβή στοιχεία των ανθρώπων που διασώθηκαν, αυτών που αγνοούνται αλλά και όσων τελικά επέβαιναν σε αυτό το πλοίο.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, αργά το βράδυ της Δευτέρας, έλεγαν ότι οι ιταλικές αρχές παρά τα αιτήματα «δεν δίνουν στην Ελλάδα ούτε τη λίστα με τους Ελληνες που έχουν διασωθεί».

Παράλληλα, πρόβλημα παρουσιάστηκε με τη σορό του Γιώργου Δούλη καθώς ο γιος του δεν τον έχει αναγνωρίσει ακόμα, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα δώσει στη δημοσιότητα την έβδομη λίστα με τους διασωθέντες.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714, 210-4191316, 213 1371042, 213 1371036.

O πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι και ο πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι τίθενται υπό έρευνα για πολλαπλή ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση τραυματισμού από αμέλεια και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Τρίτης, κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας το Europa Cruise, το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic.

Στο λιμάνι βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους διασωθέντες τις πρώτες βοήθειες. Νωρίτερα, το Europa Cruise είχε αποβιβάσει διασωθέντες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου προσγειώθηκε το C-130 με 43 διασωθέντες.

Στο τέλος της επιχείρησης διάσωσης απίστευτη σύγχυση επικράτησε ακόμη και στην καταμέτρηση των διασωθέντων, καθώς οι ιταλικές Αρχές αρχικά ανακοίνωσαν τη διάσωση 432 ανθρώπων και στη συνέχεια μείωσαν τον αριθμό στους 427.

Ουδείς ήξερε έως αργά το βράδυ της Δευτέρας πόσοι άνθρωποι παρέμεναν αγνοούμενοι, αφού ουδείς ήξερε πόσοι είχαν επιβιβαστεί.

«Αμφιβάλλω ότι η λίστα των επιβατών του Norman Atlantic είναι σωστή», είπε το βράδυ της Δευτέρας στο Mega ο υπουργός Eμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που μιλούν για αλαλούμ με τους αγνοούμενους του μοιραίου πλοίου, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί.

«Ζητούμε από τις ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στην ταυτοποίηση των διασωθέντων», είπε ακόμα ο υπουργός, «ώστε να ενημερώσουμε τους συγγενείς των επιβατών που περιμένουν ακόμα να μάθουν τι γίνονται οι δικοί τους άνθρωποι.

»Μέχρι τώρα κύριο μέλημά μας ήταν να εκκενωθεί το πλοίο», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες στο θαλάσσιο πεδίο».

Πάντως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως στην πλευρά της Ιταλίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης επικρατεί σύγχυση και ασάφεια, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το C-130 που έφυγε από το Λέτσε αρχικά για το Μπάρι και τελικά για την Ελευσίνα:

«Αρχικά υπήρχε η ενημέρωση πως σε αυτό επιβαίνουν 17 διασωθέντες, τελικά πρόκειται για 20 άτομα, τα ονόματα των οποίων μέχρι τώρα δεν είχαμε» είπε ο υπουργός στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ο υπουργός Ναυτιλίας απέφυγε να αναφέρει τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη της εταιρίας και μόνο (της ΑΝΕΚ) να καταστήσει τον κατάλογο των επιβατών.

Η ελληνική πλευρά επικαλείται νεότερα στοιχεία από την ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, και κάνει λόγο για 475 επιβαίνοντες, μετά από νέα επικοινωνία της εταιρείας με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ειδικότερα, στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ ανέφερε «ότι 3 άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στην λίστα επιβατών του Norman Atlantic, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος μέλους πληρώματος) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου.

Επιπρόσθετα, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων κατά τον απόπλου του πλοίου ανερχόταν σε 475 άτομα».

Με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, στο μεταξύ, πλέει το Cruise Europa, το οποίο το νωρίτερα το βράδυ της Δευτέρας αποβίβασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διασωθέντες από το Norman Atlantic. Στο Cruise Europa επέβαιναν 69 διασωθέντες, εκ των οποίων 38 Έλληνες.

Το Cruise Europa έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου στις 19:30 και αμέσως ανέβηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους διασωθέντες χρειάζονται να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ένα από τα ασθενοφόρα παρέλαβε ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου, το οποίο στη διάρκεια του κατάπλου, τραυματίστηκε από τον καταπέλτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό.

Η αποβίβαση διασωθέντων ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21:30. Κατόπιν το πλοίο απέπλευσε με προορισμό την Πάτρα, όπου επίσης θα αποβιβαστούν διασωθέντες. Στο λιμάνι της Πάτρας αναμένεται να καταπλεύσει το Cruise Europa τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίμεναν συγγενείς διασωθέντων, προκειμένου να παραλάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έζησαν δραματικές στιγμές, όταν στο Norman Atlantic ξέσπασε φωτιά και έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω ιδιαίτερα άσχημων καιρικών συνθηκών.

Νωρίτερα, λίγο πριν από τις 7 μ.μ. η υπουργός Αμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι και ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί είναι οκτώ.

Η σύγχυση που επικρατούσε ως προς τον αριθμό των διασωθέντων και των αγνοουμένων φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός: Δήλωσε ότι «σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων από το κατάστρωμα του πλοίου, από όπου διασώθηκαν συνολικά 432 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα».

Με αυτό το δεδομένο, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιβαίνοντες στο Norman Atlantic ήταν τελικά 475 σύμφωνα με την ΑΝΕΚ, ο αριθμός των αγνοουμένων φτάνει τους 33.

Ωστόσο, οι δύο ιταλοί υπουργοί έκαναν λόγο για 427 διασωθέντες. Ο Μαουρίτσιο Λούπι δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες για το αν υπάρχουν αγνοούμενοι», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί κάποιοι να αγόρασαν εισιτήριο για να ταξιδέψουν με το πλοίο, αλλά τελικά δεν επιβιβάστηκαν (υπονοώντας ότι ο πραγματικός αριθμός των επιβαινόντων δεν ήταν 475, όπως ανακοίνωσε η ΑΝΕΚ).

«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της ιταλικής Ακτοφυλακής, με ιδιαίτερη έμφαση στο γκαράζ, απ’ όπου και ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Το ελληνικό Αρχηγείο του Λιμενικού πρότεινε στους Ιταλούς την αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες εντός του πλοίου.

Τα Κέντρα Ερευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν τέσσερα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού, καθώς και η φρεγάτα Ναβαρίνο, ενώ στη Ρώμη μεταβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο αναπτύχθηκε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Στην Ελευσίνα έφτασαν 43 διασωθέντες του Norman Atlantic

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας προσγειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από το Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας 43 διασωθέντες του Norman Atlantic.

Πρόκειται για 40 Έλληνες και τρεις αλλοδαπούς.

Σε δηλώσεις τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την αγανάκτησή τους για τη μη συνεργασία των ιταλών μελών του πληρώματος με τους Έλληνες αλλά και τη γενικότερη στάση τους έναντι της κατάστασης που είχε προκληθεί στο πλοίο και απέναντι στους επιβάτες.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και συγγενείς επιβαινόντων του πλοίου που προσπαθούσαν να μάθουν κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν καταγραφεί στους καταλόγους που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

ΟΙ διασωθέντες ευχαρίστησαν τον παριστάμενο στην υποδοχή αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Πολεμική Αεροπορία για την ασφαλή διάσωσή τους.

Παρόντες στην υποδοχή ήταν επίσης ανώτατοι αξιωματικοί, ο διοικητής της 112 ΠΜ ταξίαρχος Λάζαρος Μαντούβαλος και επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Περατώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στο κατάστρωμα

Ηδη από το μεσημέρι της Δευτέρας τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, όσο και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχαν ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων στο πλοίο «Norman Atlantic».

Παράλληλα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης αποδέσμευσε τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης, ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον επιβάτη Γιώργο Δούλη που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής πέφτοντας στη θάλασσα, άλλοι τέσσερις άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι είναι νεκροί, καθώς οι σοροί τους εντοπίστηκαν στη θάλασσα.

Στη συνέχεια η ιταλική Ακτοφυλακή ανακοίνωση ότι υπάρχουν άλλοι δύο νεκροί.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για την εθνικότητα των θυμάτων, αν τυχόν πρόκειται για παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο, ούτε και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τις ζωές τους.

Το πρωί ελικόπτερο «Sikorsky» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε εννέα έλληνες επιβαίνοντες από το Norman Atlantic.

Δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν σε ελικοφόρο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι επτά μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Οι τέσσερις φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες και οι υπόλοιποι τρεις έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας, για τον συντονισμό των ενεργειών υποδοχής διασωθέντων του πλοίου.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Μπάρι έδεσε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί το πλοίο Spirit of Piraeus, που μετέφερε 49 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic. Ανάμεσά τους είναι 27 Eλληνες και τρία παιδιά.

Ολοι είναι καλά στην υγεία τους και μόλις αποβιβαστούν από το πλοίο θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο για προληπτικό έλεγχο.

Ερευνα από την εισαγγελία του Μπάρι

Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα σταμάτησε η μετεπιβίβαση επιβαινόντων σε παραπλέον ιταλικό πολεμικό σκάφος λόγω της ενίσχυσης των ανέμων.

Μέχρι τώρα τρεις φορές έχει αποτύχει η προσπάθεια ρυμουλκού πλοίου από την Ιταλία να ρυμουλκήσει το Norman Atlantic και η διαδικασία έχει σταματήσει προσωρινά.

Η φωτιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα Super Puma ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Ενας έλληνας επιβάτης, ο Γιώργος Δούλης, που βρισκόταν στο πλοίο Norman Atlantic έχασε τη ζωή του, πέφτοντας στη θάλασσα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας βρισκόταν στο πλοίο μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα Δούλη και ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε γλίστρα-τσουλήθρα που καταλήγει σε πλωτή φουσκωτή σχεδία ώστε να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο. Όμως για άγνωστο λόγο, ο άντρας κατέληξε μέσα στη θάλασσα και έχασε τη ζωή του. Η διασωθείσα μεταφέρθηκε στο Μπρίντεζι της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, και καθώς το σκοτάδι δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης, οι εκατοντάδες άνθρωποι που παρέμεναν στο πλοίο ζούσαν εφιαλτικές ώρες, εκτεθειμένοι στις κακές καιρικές συνθήκες, το κρύο και την έλλειψη τροφής.

Η φωτιά που έχει κάψει μεγάλο μέρος του καραβιού ετέθη υπό έλεγχο, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, αν και πυκνοί λευκοί καπνοί ήταν από μακριά ορατοί.

Σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση, στην επέκταση της πυρκαγιάς φέρονται να συνέβαλαν και 40 μεγάλα μπιτόνια λάδι, τα οποία μετέφερε φορτηγό, στο γκαράζ του Norman Atlantic.

Η τιτάνια επιχείρηση διάσωσης ήταν σε πλήρη εξέλιξη όλο το βράδυ. «Θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Οι καιρικές συνθήκες σημείωσαν μικρή βελτίωση τη νύχτα, γεγονός που επέτρεψε τη συνέχεια της επιχείρησης διάσωσης.

Ενα ρυμουλκό πλεύρισε το Norman Atlantic. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της ρυμούλκησης έσπασε ο κάβος και έγινε νέα απόπειρα. Κατά τις 3 π.μ., άρχισε η μετεπιβίβαση των επιβαινόντων του Norman Atlantic σε ιταλικό πολεμικό πλοίο αλλά αυτό, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως επτά μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή, δεν συνεχίστηκε και άρχισε ξανά η αργή επιχείρηση διάσωσης από αέρος.

Οπως ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης, το βράδυ διατυπώθηκε η πρόθεση από τις ιταλικές αρχές το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο Μπρίντεζι, σύμφωνα με απόφαση που έχει λάβει το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων στη Ρώμη, που έχει και τον πρώτο λόγο στη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσφορία στις ελληνικές Αρχές οι οποίες προκρίνουν τη λύση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στις αλβανικές ακτές που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση απ’ ότι οι ιταλικές. Τελικά λίγο πριν από τις 11 μ.μ. οριστικοποιήθηκε ότι το καράβι θα ρυθμουλκηθεί προς την Ιταλία.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε και η πληροφορία που μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο κυβερνήτης και ο Α’ μηχανικός του πλοίου εγκατέλειψαν το πόστο τους και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία μαζί με άλλους διασωθέντες. Ωστόσο τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαίωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Εμπόδιο η σφοδρή καταιγίδα

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο Mega, στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο, μαίνεται σφοδρή καταιγίδα με αποτέλεσμα τα επτά ελληνικά Super Puma που βρίσκονται στην Κέρκυρα και το Άκτιο, να μην μπορούν να προσεγγίσουν το Norman Atlantic για να απεγκλωβίσουν επιβάτες.

Μάλιστα, το πλοίο έχει λάβει κλίση επτά μοιρών, όπως είπε ο υπουργός, εξαιτίας του νερού που ρίχτηκε από παρακείμενα σκάφη για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτή η κλίση κατά τον Ν. Δένδια, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευστάθεια του πλοίου.

Τα Super Puma μπορούν να μεταφέρουν 6-7 ανθρώπους και αν καταφέρουν να φθάσουν στο πλοίο μόλις κοπάσει η καταιγίδα, τότε, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, ο ρυθμός διάσωσης των επιβατών θα επιταχυνθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ελικόπτερα δεν έχουν πρόβλημα να επιχειρούν το βράδυ και πως όλοι τώρα περιμένουν να κοπάσει η καταιγίδα.

Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν 478 άνθρωποι, τυλίχτηκε στις φλόγες στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του, από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Το Norman Atlantic ανήκει στην εταιρεία «Visemar di Navigazione SRl» και ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ. Η πυρκαγιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα του πλοίου.

Στην περιοχή έσπευσαν πλοία, ρυμουλκά και ελικόπτερα Super Puma και στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκο Λαγκαδιανό, από τους διασωθέντες επιβάτες, 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, 35 στο Aby Jeannette και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus.

Ο κ. Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι εννέα άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένας ακόμη σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής που έφθασε στο Mpίντiζι.

Ανάμεσά στους εννέα διασωθέντες είναι και τρεις Έλληνες που μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας. Υπάρχουν επίσης τρία μικρά παιδιά που επέβαιναν με τους γονείς τους στο Νοrman Atlantic και μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Λέτσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασαν συμπτώματα υποθερμίας και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής.

Εντολή να συμμετάσχει στον απεγκλωβισμό επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο έλαβε λίγο πριν τις 15.30 και ένα ελληνικό Super Puma. Το ελικόπτερο μετέφερε 10Έλληνες και δύο Ουκρανούς επιβαίνοντες του Norman Atlantic στο πλοίο Cruise Europe. Στην περιοχή έφθασε και δεύτερο Super Puma για να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης.

Δραματικές μαρτυρίες επιβατών

«Είμαστε έξω στο κατάστρωμα, έχουμε ξεπαγιάσει, πνιγόμαστε από την κάπνα» είπε το μεσημέρι στo Mega o κ. Γιώργος Στυλιαράς, επιβάτης του δρομολογίου Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

«Το καράβι ακόμη καίγεται, τα πατώματα βράζουν […] Άλλοι τρέμουν, άλλοι βήχουν από τον καπνό» συνέχισε. Όπως είπε, ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι αναμένεται ρυμουλκό για να τραβήξει το πλοίο.

«Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε δεν ξέρουμε αν θα αντέξουμε» είπε.

Στο Mega μίλησε και ο κ. Γιώργος Σαράντης, ο οποίος επίσης επιβαίνει στο πλοίο. «Το καράβι φλέγεται ακυβέρνητο, διασωστικά δεν υπάρχουν εδώ γύρω, ούτε πυροσβεστικά να ρίχνουν νερό» ανέφερε.

Με τη φράση «αέρας, κύμα, βροχή, ανελέητα…» περιέγραψε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, διαβεβαίωσε όμως ότι στο πλοίο δεν υπάρχει πανικός.

«Eχουμε βάλει όλοι τα σωσίβια και περιμένουμε»

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στο γκαράζ όταν οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν. «Ήταν η μυρωδιά του καμένου πλαστικού που μας πέταξε όλους πάνω» τόνισε.

Το ίδιο ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του Mega η επιβάτης Ράνια Φυραίου. «Μύρισε καπνός στην καμπίνα. Φορέσαμε ζεστά ρούχα και βγήκαμε έξω» είπε.

«Υπάρχουν πολλά παιδάκια και ηλικιωμένοι. Είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και προσπαθούμε να ζεσταθούμε» τόνισε, ενώ κάποιος συνεπιβάτης της ακούστηκε να λέει «αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο».

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο καπετάνιος έδωσε αρχικά εντολή εκκένωσης του πλοίου. Στη θάλασσα ρίχτηκαν σωσίβιες λέμβοι και σχεδίες στις οποίες επιβιβάστηκε άγνωστος – επί του παρόντος – αριθμός ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια από ελικόπτερα Super Puma.

Την πρώτη λίστα με 28 ονόματα επιβατών που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι Ελληνες που έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα στο πλοίο Spirit of Piraeus είναι

1. Πατούνας Νίκος

2. Πατούνα Αλεξάνδρα

3. Πατούνας Γιάννης

4. Βραβορίτη Ματίνα

5. Τουζλούδης Γεώργιος

6. Νάνος Βασίλης

7. Τσαντακίδης Φώτιος

8. Θεοδωρίδης Αντώνιος

9. Κενανίδης Μάκης

10. Τσούκις Ευάγγελος

11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία

12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος

13. Καλογεράκης Ιωάννης

14. Μαυραγάνης Βασίλειος

15. Σταμπολίτης Σωτήριος

16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης

17. Ευτηριάδης Νικόλαος

18. Μέσκας Μιχαήλ

19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας

20. Σούφης Παναγιώτης

21. Τσόνας Αθανάσιος

22. Τσόνας Δημήτριος

23. Τσόνας Σεβαστιανός

24. Μάμιλλος Πετράκης

25. Φερμαντζής Αθανάσιος

Στο Λέτσε της Ιταλίας, μεταφέρθηκαν οι:

26. Μπονάρου Μαρία

27. Ταβριζέλου Βασιλική

28. Κεραμά Νεφέλη

Επιπλέον άλλα 35 άτομα διασώθηκαν και βρίσκονται στο πλοίο «Aby Jeannette». Το πλοίο έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των διασωθέντων που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ενας τρίτος κατάλογος διασωθέντων που επιβιβάστηκαν στο «Aby Jeannette» δημοσιοποιήθηκε τη νύχτα της Κυριακής. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Τη νύχτα της Κυριακής δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των διασωθέντων επιβατών που επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Cruise Europa» και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Μια πέμπτη λίστα διασωθέντων από Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Λέτσε της Ιταλίας, δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Μία έκτη λίστα με εννέα έλληνες διασωθέντες έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Στο κατάστρωμα για να γλιτώσουν από τη φωτιά

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου πάνω στο πλοίο που έμεινε ακυβέρνητο. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι κοντά στα 10 μποφόρ και έβρεχε καταρρακτωδώς. Οι επιβάτες έντρομοι μέσα στο σκοτάδι, φόρεσαν σωσίβια, και άρχισαν να συγκεντρώνονται στο τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά που άρχισε να εξαπλώνεται ανάγκασαν πολλούς επιβάτες να σπάσουν τα φινιστρίνια για να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Πάνω στο κατάστρωμα, επικρατούσε πανικός, ο κόσμος προσπαθούσε να προφυλαχτεί από τη βροχή και το κρύο περιμένοντας να έρθει βοήθεια.

Με τα κινητά τους τηλέφωνα έπαιρναν τους συγγενείς τους τηλέφωνο στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Είχε αναχωρήσει από Πάτρα

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα της Ιταλίας μέσω Ηγουμενίτσας. Ήταν ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ και μετέφερε συνολικά 478 επιβαίνοντες (οι 56 πλήρωμα), εκ των οποίων οι 268 Ελληνες. Το πλοίο μετέφερε και 222 οχήματα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών, στη θαλάσσια περιοχή 42 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα στο όριο με την Ιταλία, δυσχέραναν στη διάρκεια της μέρας οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν στα οκτώ μποφόρ.

Super Puma και C-130

Στην περιοχή βρίσκονται 10εμπορικά πλοία για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.

Επιπλέον δόθηκε εντολή να είναι σε ετοιμότητα να απογειωθούν ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα αεροσκάφος C 130 και τρία ελικόπτερα Αγκούστα Μπελ της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και δύο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον η Ιταλία έστειλε δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα πλωτό σκάφος ενώ πρόθεση να στείλει ναυαγοσωστικά σκάφη έχει εκδηλώσει και η Αλβανία. Στην περιοχή, επίσης πλέει και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ναυαρίνο». Επίσης πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από Ηγουμενίτσα.

Επικοινωνία Σαμαρά – Ρέντσι

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι για την επιχείρηση διάσωσης του φλεγόμενοιυ πλοίου Norman Atlantic, στην Αδριατική.

O κ. Σαμαράς ρώτησε τον κ. Ρέντσι αν η κατάσταση είναι καλύτερη και ο ιταλός πρωθυπουργός του απάντησε πως είναι πολύ καλύτερη.

Εξάλλου, ενημέρωση από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη για την επιχείρηση διάσωσης ζήτησε και έλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εκφράζοντας συμπαράσταση στους επιβαίνοντες.

Αγωνία για τους επιβάτες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά, ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Eλληνες.

Από το πλήρωμα, 22 είναι Ιταλοί και 34 Eλληνες.

Τρεις οδηγοί από δύο μεταφορικές εταιρείες της Ζακύνθου, βρίσκονται στο «Νorman Αtlantic» και σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη μίας εκ των δύο εταιρειών είναι «όλοι καλά στην υγεία τους και περιμένουν να διασωθούν», ενώ όπως επισήμανε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές που μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ηλεκτρικά προβλήματα εμπόδισαν το κατέβασμα κάποιων από τις σωστικές λέμβους. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες. Σε ετοιμότητα είναι και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις αεροδιακομιδής.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ

Η ΑΝΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό-οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC της εταιρείας VISEMAR di Navigazione SRl, ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ ΑΕ, το οποίο εκτελούσε τη δρομολογιακή γραμμή Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

» Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές-ελληνικές αρχές. Η εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία.»

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενο από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα, τον βουλευτή και υπεύθυνο ΕΕΚΕ Ναυτιλίας Νίκο Συρμαλένιο και τον συντονιστή του Τμήματος Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη επισκέφτηκε το πρωί το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε πλήρως για τις συνθήκες του περιστατικού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διάσωση των επιβαινόντων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου . Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ενώ επισκέφθηκε, μαζί με τον υπουργό, το θάλαμο επιχειρήσεων όπου έλαβε ανάλογη ενημέρωση από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, κ. Αθανασόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μπούσιο.