Το Σάββατο στη 1 μ.μ., θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του Σεραφείμ Φυντανίδη, ο οποίος πέθανε ανήμερα των Χριστουγέννων σε ηλικία 77 ετών.

Ο ιστορικός διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα. Οπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, την Κυριακή είχε υποστεί έμφραγμα και νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου,ανήμερα τα Χριστούγεννα,υπέστη καρδιακή προσβολή και κατέληξε.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1937 και σπούδασε Οικονομικά στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1960. Την απόφαση να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία είχε πάρει από μαθητής, στα 12 του χρόνια, όταν ο δάσκαλος είχε «δει» το ταλέντο του και σχολίαζε συχνά στη τάξη «γράφεις καλά, παρατηρείς, να γίνεις δημοσιογράφος». Πράγματι, ασχολήθηκε από νωρίς με πολλές μαθητικές και ερασιτεχνικές εκδόσεις.

Από το 1958 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα «Έθνος» έως το τέλος του 1967. Στην περίοδο της Χούντας, από το 1968 έως το 1974 εργάστηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή», αρχικά ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ακρόπολη».

Από τον Ιούνιο του 1976 ανέλαβε τη διεύθυνση της απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και από το 1987 τη διεύθυνση και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Με τον εκδότη των εφημερίδων Κίτσο Τεγόπουλο τους έδεσε μεγάλη φιλία και διένυσαν μαζί μία μακρά πορεία, καταγράφοντας για περισσότερο από 30 χρόνια την ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας μέχρι λίγο πριν τη σαρωτική καταιγίδα της οικονομικής κρίσης.

Λίγο μετά τον θάνατο του Κ. Τεγόπουλου το 2006, ο Σεραφείμ Φυντανίδης υπέβαλε στις 27 Απριλίου 2007 την παραίτησή του από διευθυντής των εφημερίδων.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και παρουσίασε δικές του εκπομπές, με τίτλο «Χθες, Σήμερα, Αύριο με τον Σεραφείμ Φυντανίδη» και «Οι παρέες γράφουν ιστορία».

Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε τη διεύθυνση της εβδομαδιαίας εφημερίδας «6 Ημέρες» ενώ τον τελευταίο καιρό ήταν πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού «Ε».

Πρόσφατα, παρουσίασε το βιβλίο του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε», όπου επιχειρεί να συνοψίσει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες του ως διευθυντής και, μέσα από την αφήγηση, περιγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Τύπου από την εποχή της Μεταπολίτευσης.

Σε παλαιότερο βιβλίο του, που εξέδωσε το 2002, με τίτλο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» περιγράφει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, την περιπλάνησή του σε χώρες μακρινές, που αποτελούσε μία ακόμη μεγάλη του αγάπη.

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Σε σχετική του ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα – σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος «εφημεριδάνθρωπος», όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία «… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…»» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συλλυπητήριες δηλώσεις

Μεγάλη θλίψη για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εκφράζει σε συλλυπητήρια δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

«Παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος του βίου του, διέγραψε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, υπεράσπιζε με πάθος τις απόψεις του, είχε την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες, ασκούσε κριτική, αλλά έδινε πάντα χώρο για την αντίθετη άποψη.

Ρηξικέλευθος και διορατικός, τα τελευταία χρόνια ανέλυσε την κρίση χωρίς ποτέ να κρύψει τα αίτιά της και χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις και πρόσωπα» αναφέρει στη δήλωσή της.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρει ακόμα ότι ο Σεραφείμ Φυντανίδης ανήκει «σε μια ιστορική γενιά ψύχραιμων δημοσιογράφων, που άφησε το στίγμα της μέσα από σκληρές συγκρούσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τις ακρότητες και αρνούμενη να παρασυρθεί από την παρούσα συγκυρία.

Στην οικογένειά του εκφράζω – και εκ μέρους του πρωθυπουργού – θερμότατα συλλυπητήρια».

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εμβληματική φυσιογνωμία του Τύπου:

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έφυγε ανήμερα τα Χριστούγεννα για να φανεί ακόμη πιο έντονα πόσο αντίθετη με το φαινόμενο του θανάτου ήταν η προσωπικότητα του.

Εμβληματική φυσιογνωμία του μεταπολιτευτικού Τύπου, αλλά και όλης της ευφορίας της μεταπολίτευσης, ο Σεραφείμ Φυντανίδης ταυτίστηκε με την Ελευθεροτυπία, καταγράφοντας και σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις του εθνικού βίου, τις κατακτήσεις και τις αντιφάσεις του.

Όλα αυτά που τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης έχει γράψει ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ. Στη σύζυγο και την οικογένειά του απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια και ευχές για κουράγιο».

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης τίμησε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό επάγγελμα, άνοιξε νέους δρόμους στην ενημέρωση και αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς στον Τύπο, ιδιαίτερα μέσω της ταύτισής του με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και σε όσους τον αγάπησαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια του Σεραφείμ Φυντανίδη εξέφρασε ο υπουργός ΠαιδείαςΑνδρέας Λοβέρδος.

«Ανήμερα Χριστούγεννα, μέρα φωτός κι ελπίδας, έφυγε αιφνιδιαστικά από κοντά μας μια μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας. Ο εμβληματικός Σεραφείμ Φυντανίδης, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τον έντυπο τύπο στη χώρα και ιδίως την «Ελευθεροτυπία» την οποία κατηύθυνε για πάνω από 30 χρόνια. Άνθρωπος που ανέπνεε στον κόσμο της «εφημερίδας», υπήρξε από τους κύριους διαμορφωτές του ύφους και του περιεχομένου του συγκεκριμένου μέσου, τα χρόνια που ο χώρος αυτός διέθετε μέγιστο κύρος και κυριαρχούσε στη δημόσια ζωή» αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια της ζωής του, με το ένστικτο του μεγάλου δημοσιογράφου και συντονισμένος πάντα με τα ρεύματα της εποχής, εξέφραζε την πικρία του για την ραγδαία αλλαγή στο χώρο της ενημέρωσης, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη για προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ταχύτητας και της τεχνολογίας».

«Πρωταγωνιστική μορφή της μεταπολίτευσης, «συνυπέγραψε» και αυτός τα γεγονότα της εποχής τα οποία παρατήρησε, κατέγραψε, συχνά με τρόπο καυστικό πάντα όμως με ευθύτητα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τελική τους διαμόρφωση. Η εφημερίδα που διηύθυνε γνώρισε στις μέρες του την εποχή της ακμής της, υπηρετώντας διαχρονικά την προοδευτική ατζέντα και συντελώντας στην επίτευξη διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Η ζωή του υπήρξε ζωή προσφοράς και δημιουργίας, πλούσια σε γεγονότα και εμπειρίες, τις οποίες μας άφησε παρακαταθήκη στο έργο του. Με αισθήματα σεβασμού και περισυλλογής, θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Σεραφείμ Φυντανίδη. Υπήρξε μεγάλη μορφή της δημοσιογραφίας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Ο Σεραφείμ Φυντανίδης αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ανήκει σε μια γενιά παραδοσιακών διευθυντών εφημερίδων, κυρίως της μεταπολιτευτικής περιόδου, που άνοιξαν νέους ορίζοντες στην ενημέρωση» αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

«Ένας δάσκαλος της δημοσιογραφίας που συνέδεσε το όνομά του με την ελευθερία του Τύπου, έφυγε χθες. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, όμως, δεν ήταν μόνο ένας υπερασπιστής της ελεύθερης δημοσιογραφικής έκφρασης, υπήρξε επίσης ένας κοσμοπολίτης, ένα ανοιχτό πνεύμα που γεννούσε ιδέες και καινοτομούσε. Θα θυμάμαι πάντα την εποχή που με δέχτηκε στην Ελευθεροτυπία, τις συμβουλές που μου έδινε και την απόλυτη ελευθερία που ενέπνεε» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.