Τη διαβεβαίωση ότι σταδιακά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει, έδωσε για μια ακόμα φορά η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου κατά την επίσκεψή της στην Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής.

Παράλληλα, όσον αφορά τους διαγωνισμούς για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ανέδειξε ως κρίσιμη παράμετρο την προώθηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα στηρίζεται στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, στον διαχωρισμό στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση.

Διακήρυξε ουσιαστικά ότι για την ακύρωση του σχεδίου των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ.

Όπως είπε, «έχουν αλλάξει πολλά ήδη από το βράδυ της 25ης Μαΐου». Και συμπλήρωσε: «Με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ προχωράμε έτσι ώστε στη χώρα μας να μην έχουμε τη δημιουργία τεσσάρων τέτοιων φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που στόχο είχαν το κέρδος συγκεκριμένων συμφερόντων».

Χαρακτήρισε «συμβολική και ενημερωτική» την επίσκεψή της στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων της Φυλής, τον οποίο προσδιόρισε, με βάση την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών της ΕΕ, ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου για τις τρεις επόμενες γενιές».

Σημείωσε ότι «το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα της Δύναμης Ζωής όχι μόνο για την Περιφέρεια Αττικής αλλά και για όλη την πατρίδα είναι σταδιακά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η Φυλή να κλείσει», χωρίς πάντως να αναφερθεί στα επόμενα βήματα και τον χρονικό τους ορίζοντα.

Πάντως, τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος της «Δύναμης Ζωής», που ακολουθεί, όπως είπε, τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών – επικίνδυνων αποβλήτων «πρέπει να εγκατασταθεί σε άλλη ειδική ζώνη ασφάλειας, που να μη βρίσκεται τόσο κοντά στον αστικό και κοινωνικό ιστό».