Στην τροπολογία για την συνταξιοδότηση των γιατρών στα 67 έτη –αντί των 65 ετών που ισχύει σήμερα –επιμένει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, επαναφέροντας την προς ψήφιση στην Βουλή στο νομοσχέδιο για το «Παρατηρητήριο Aνοιας».

Στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμίζεται ότι με τον τρόπο αυτό παρατείνεται η παραμονή γιατρών του ΕΣΥ για δύο επιπλέον χρόνια, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα νοσοκομεία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αφορούν τις συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων, την τελευταία τριετία αποχώρησαν από το ΕΣΥ τουλάχιστον 2.100 γιατροί, χωρίς στο μεταξύ να έχουν γίνει προσλήψεις. Ενώ επιπλέον αγκάθι, πέραν των ελλείψεων, είναι και η γήρανση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η ίδια διάταξη είχε προστεθεί σε νομοσχέδιο του Λεωνίδα Γρηγοράκου, το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, ωστόσο η τότε αντίδραση του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, είχε ως αποτέλεσμα την «απόσυρση» του νομοσχεδίου.

«Στόχος μας είναι να προσλάβουμε νέους γιατρούς στα νοσοκομεία και όχι να διατηρήσουμε τους συντονιστές διευθυντές που έχουν άλλο ρόλο στο ΕΣΥ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης σε πρωινή ενημερωτική του «Mega», κλείνοντας το θέμα.

Στο μεταξύ, η επαναφορά της τροπολογίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος σημειώνει σε ανακοίνωση του ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι προσλήψεις που είχαν εγκριθεί από εποχής Αβραμόπουλο».

Ο ίδιος προσθέτει ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ανώτεερο όριο συνταξιοδότησης των γιατρών είναι στα 65 έτη, κάνοντας λόγο για τροπολογία που ανοίγει το δρόμο σε «ρουσφέτια».