Λίγο μετά την ανακοίνωση για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η ΕΣΗΕΑ επανέρχεται για να εκφράσει τη συμπαράστασή της και τους δικαστικούς συντάκτες που, από την πλευρά τους, βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με καταγγελία που απέστειλαν στην ΕΣΗΕΑ 18 συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουϊκ σε ανακοίνωση Τύπου του κόμματος κάνει λόγο για «νέα δημοσιογραφικά τερατουργήματα» με αφορμή την κατάθεση του Πάνου Καμμένου στην εισαγγελία.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τους συναδέλφους δικαστικούς συντάκτες και διαμαρτύρεται έντονα για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στα δικαστήρια. Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Αναφερόμενοι στο Δελτίο Τύπου του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τίτλο: ‘ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ’, που συντάχθηκε με αφορμή ‘νέα δημοσιογραφικά τερατουργήματα’ τα οποία αφορούν ‘τη δήθεν δυσφορία για την οποία έγινε λόγος σε μέσα ενημέρωσης, ότι δεν καταθέτει σήμερα (ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος) αν και είναι συμφωνημένο για αύριο’, οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής:

» Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε δηλώσεις του στο εφετείο ανέφερε: ‘Πριν από λίγο η συνήγορος με ειδοποίησε ότι ο κ. Ντογιάκος θέλει να καταθέσω τώρα αλλιώς θα κλείσει την υπόθεση… Πριν από 20 λεπτά πήρε η σύζυγός μου και συνήγορος ότι ωρύετο ο κ. Ντογιάκος στο γραφείο του στέλνοντάς μου το μήνυμα ότι θα κλείσει η υπόθεση και χωρίς τη δική μου κατάθεση αν το κρίνει αυτός, αν δεν έρθω σήμερα.

» Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ζητάμε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον ίδιο τρόπο που καταγγελθήκαμε ως ‘τερατουργοί’ να αποκατασταθεί η αλήθεια.

» Θα θέλαμε ακόμα να επισημάνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές αφού σπάνια αυτές εκδίδουν Δελτία Τύπου.

» Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας προστατεύοντας τις πηγές τους. Είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύονται κάποιοι κατά το δοκούν την αυτονόητη προστασία των πηγών».

Η ανακοίνωση του Τέρενς Κουίκ

«Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, επί 45 χρόνια, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα του ρεπορτάζ. Δεν κρύβω, ότι με στενοχώρησε η ανακοίνωση των συναδέλφων που μάχονται στον δικαστικό χώρο, κατανοώ πλήρως τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν με τις διαδικασίες πληροφόρησης που εκ των πραγμάτων έχει η Δικαιοσύνη, αλλά θα ήθελα να έρθουν για λίγο στη θέση μου, όταν:

  • Μέχρι την ώρα που έβγαζα την επίμαχη ανακοίνωση δεν υπήρχε καμιά επίσημη έκφραση δυσφορίας της Εισαγγελίας προς τον Πρόεδρο του Κινήματος, για την προσέλευση του τη Δευτέρα και όχι την Κυριακή. Γεγονός που ‘κλείστηκε’ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του – όπως ανέφερα σε προγενέστερη ανακοίνωσή μου -ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Στάθης.
  • Και όταν επιπλέον, σε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση, κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ο ίδιος ο εισαγγελέας απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα από την πλευρά του και ότι αυτά είναι δημοσιογραφικά επινοήματα.

» Τα του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου προέκυψαν για μας τους ΑΝΕΛ αργότερα, μετά την αντίδρασή μας. Γιατί πρώτα η διαρροή και μετά η επίσημη ενημέρωση στον κ. Καμμένο για τη δυσαρέσκεια;

» Να υπενθυμίσω επίσης, ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε, την προηγούμενη μέρα, και μια άλλη περίεργη διαρροή η οποία προέκυψε, ότι «το υλικό της μαγνητοφωνημένης μιάμισης ώρας συνομιλίας Χαϊκάλη-Αποστολόπουλου είχε πειραχθεί με συρραφές», κάτι που διαψεύστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του Πάνου Καμμένου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και χωρίς να έχει βεβαιωθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Υπήρχε μάλιστα και σχετική ανακοίνωσή μας για το θέμα αυτό.

» Προσωπικά, δεν με στενοχωρεί η ανακοίνωση – διάψευση που θέλει να προασπίσει την αξιοπιστία συναδέλφων μας, με πολλούς εκ των οποίων έχω εργαστεί στις ίδιες εφημερίδες και τα ίδια ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Να την δεχθώ.

» Απλά, με στενοχωρεί το γεγονός ότι κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, χρησιμοποιούν διαρροές, που τελικά «φορτώνονται» δημοσιογράφοι. Το έχω ζήσει και εγώ, αφού από αυτό τον χώρο προέρχομαι.

Υ.Γ. Βεβαίως ως δημοσιογράφος προασπίζομαι τη μυστικότητα των πηγών μου. Αρκεί να μην με χρησιμοποιούν…».