Επτά τεχνητές φωλιές πουλιών τοποθέτησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου στον κήπο της βρετανικής κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πρόσκληση του βρετανού πρεσβευτή, Τζον Κίττμερ.

Πρόκειται για μία ενέργεια που αντίστοιχή της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία έχει υλοποιήσει με επιτυχία στο παρελθόν, όπως η τοποθέτηση φωλιών που έγινε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τη συμμετοχή μαθητών.

Η ιστορική οικία Ελευθερίου Βενιζέλου που χτίστηκε το 1930-32 και σήμερα αποτελεί κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, διαθέτει κήπο που είχε αρχικά σχεδιαστεί από άγγλους διαρρυθμιστές κήπων.

Σήμερα αποτελεί μία μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης, με πλούσια βλάστηση από πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, βερικοκιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, μπουκαμβίλιες. Αποτελεί μάλιστα καταφύγιο για πολλά πουλιά και χελώνες.

Ο βρετανός πρέσβης, Τζον Κίττμερ, δήλωσε πως ««είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από σήμερα ο ιστορικός κήπος της Βρετανικής Κατοικίας αποκτά επτά νέες φωλιές για τα πουλιά της Αθήνας, καθώς και για τα αποδημητικά πουλιά, που αναζητούν καταφύγιο για ωοτοκία κατά το πέρασμά τους από την πόλη.

Στη Βρετανία υπάρχει μακρά παράδοση στην προστασία των πτηνών και πιστεύω πως η παρουσία τους στον αστικό χώρο συνιστά δείκτη ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο. Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη μελέτη και τοποθέτηση των φωλιών και ανυπομονώ να υποδεχτώ τους πρώτους φτερωτούς μου φιλοξενούμενους, σε λίγους μήνες από τώρα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιώργος Σγούρος, δήλωσε: «H συνεργασία μας με τη βρετανική πρεσβεία της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την RSPB, τη μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας της φύσης στo Ηνωμένο Βασίλειο, με έτος ίδρυσης το 1889, η οποία αριθμεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο μέλη.

Είναι γνωστή η περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική ευαισθησία των Βρετανών πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό επιβεβαιώνεται στο πρόσωπο του κ. Κίττμερ, δίνοντας τη δυνατότητα στα πουλιά της Αθήνας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Αν και οι φωλιές είναι σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις ωοτοκίας συγκεκριμένων ειδών την άνοιξη, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν καταφύγιο τον χειμώνα για μεγάλη ποικιλία πουλιών».