Εναν άλλον κόσμο που κινείται παράλληλα, λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, που κάνει πολέμους και ξεκαθαρίσματα, αλλά διατηρεί επί χρόνια τους ίδιους πρωταγωνιστές αναδεικνύει η δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. εις βάρος δεκατριών ατόμων με την κακουργηματική κατηγορία της παροχής προστασίας –των εκβιασμών δηλαδή –σε καταστηματάρχες.

Ο αρχηγός αυτού του κυκλώματος της ελληνικής μαφίας είναι έγκλειστος στις φυλακές εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κινεί τα νήματα της συμμορίας του και να συνεχίζει τον πόλεμο που έχει με αντίπαλες συμμορίες –με επικεφαλής και μέλη πολύ ηχηρά ονόματα του υποκόσμου. Αυτός ο αρχηγός, Μ.Κ., είναι 40 χρονών και είναι γνωστός στη νύχτα με το ψευδώνυμο Καράφλας.

ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ. Η δράση του ενόχλησε αντίπαλες συμμορίες που του καταλόγιζαν επεκτατικές διαθέσεις και προσπάθεια να πάρει μερίδιο από τη δική τους πίτα στις ζώνες επιρροής και προστασίας τους. Ετσι, ο πασίγνωστος αρχινονός Βασίλης Στεφανάκος φέρεται, κατά την Αστυνομία, μαζί με τους Παναγιώτη Βλαστό και Βασίλη Σκαφτούρο να είχαν υπογράψει γι’ αυτόν συμβόλαιο θανάτου: πλήρωναν 40.000 ευρώ, προκειμένου να τον δουν νεκρό και μάλιστα ως εκτελεστής φέρεται να είχε στρατολογηθεί πρώην συνεργός τού Καράφλα.

Το σχέδιο προέβλεπε δολοφονία του Καράφλα σε διάστημα που θα έπαιρνε άδεια από τις φυλακές. Ομως το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς ο Καράφλας σε κάποια άδεια πυροβόλησε εναντίον ενός άνδρα, θαμώνα καταστήματος, που βρέθηκε στον δρόμο του. Τότε, έχασε το δικαίωμα των αδειών. Η ομάδα Στεφανάκου φέρεται ότι άρχισε να ασκεί πιέσεις –προσέφεραν ακόμη και χρήματα στο θύμα τού Καράφλα προκειμένου να ανακαλέσει την κατάθεσή του και έτσι να μπορέσει να ξαναπάρει άδεια, ώστε να βρουν την ευκαιρία να τον σκοτώσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας και ο Καράφλας ετοιμαζόταν να «απαντήσει» με ανάλογο συμβόλαιο.

Η δράση της συμμορίας του εγκλείστου αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται όλες οι εγκληματικές οργανώσεις της νύχτας. Μέλη της είναι πρόσωπα που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές και συνεχίζουν την πορεία τους στο έγκλημα μετά την αποφυλάκισή τους. Αλλά και άτομα που κινούνται από ομάδα σε ομάδα με διαφορετικούς ρόλους, κάθε φορά.

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ. Στην ομάδα που εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία μετείχαν 13 άτομα: τέσσερις Ελληνες και εννέα αλλοδαποί, με συγκεκριμένο ρόλο ο καθένας στη λειτουργία της συμμορίας. Αυτοί θεωρούνται ο σκληρός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό των λεγόμενων περιφερειακών μελών τα οποία είτε είχαν περιστασιακή δράση είτε μικρότερη συμβολή. Από τους δεκατρείς κατηγορουμένους έχουν συλληφθεί οι επτά, ανάμεσά τους και δύο Αλβανοί –πρόκειται για τους εισπράκτορες και τα πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού που μετέφεραν τις εντολές του και στους υπολοίπους.

Τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια με την καθοδήγηση και τις εντολές του έγκλειστου αρχηγού, οι μπράβοι προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων, χωρίς εξαιρέσεις στο είδος του καταστήματος: από μεζεδοπωλεία έως μπαρ και μεγαλύτερα κέντρα διασκέδασης. Απειλώντας τα μέλη των οικογενειών των επιχειρηματιών και κάνοντας σαφές ότι θα προκαλούσαν μεγάλες καταστροφές στην περίπτωση που δεν υπέκυπταν στις απαιτήσεις τους, τους υποχρέωναν να πληρώνουν μηνιαία ταρίφα προστασίας: ανάλογα με το κατάστημα τα ποσά κυμαίνονταν από 200 έως 700 ευρώ. Εως τώρα έχει διαπιστωθεί ο εκβιασμός 24 καταστηματαρχών. Τα στοιχεία στη δικογραφία περιλαμβάνουν καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων και βίντεο από τις παράνομες συναλλαγές. Ο φόβος πάντως κλείνει και σε αυτή την περίπτωση τα στόματα, αφού οι εκβιαζόμενοι επιχειρηματίες στην πλειονότητά τους έχουν αποφύγει να δώσουν καταθέσεις.

«ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ». Επιβεβαιώνοντας την εικόνα που έχει η Αστυνομία για τη δράση των συμμοριών που παρέχουν προστασία τον καιρό της κρίσης, όπου ο κανόνας για τους εγκληματίες είναι πλέον «λίγα από πολλούς», είχαν απλώσει τη δράση τους σε μεγάλη ακτίνα. Από το Ιλιον, την Πετρούπολη, το Γκάζι ώς το Θησείο, το Μικρολίμανο και άλλες περιοχές του Πειραιά. Αυτή η επέκταση όμως ενόχλησε άλλες ομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντιπαλότητα και συγκρούσεις μεταξύ των μελών τους. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η επέκταση της ομάδας του Καράφλα προς τον Πειραιά και σε καταστήματα του Αιγάλεω, τα οποία διεκδικούν τουλάχιστον άλλες δύο μεγάλες ομάδες. Η δράση αυτών των συμμοριών είναι μεν χαρτογραφημένη από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς στην κορυφή τους βρίσκονται πρόσωπα γνωστά στις διωκτικές Αρχές, δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν.

Στη δικογραφία της ομάδας Καράφλα περιλαμβάνονται πάνω από 200 σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που έχουν καταγραφεί από τον κοριό της ΕΛ.ΑΣ. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι μέλη της συμμορίας αναλάμβαναν και άλλες «δουλειές», όπως ξυλοδαρμούς για οικονομικές οφειλές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιώτη –όπως καταγράφεται στη δικογραφία –τον οποίο εκβίασαν και ξυλοκόπησαν μέλη της συμμορίας για δήθεν οφειλές του προς τρίτο πρόσωπο, το οποίο είχε ζητήσει τον ξυλοδαρμό. Από το θύμα πήραν τελικά 12.250 ευρώ.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η λεία που κατασχέθηκε

Στην επιχείρηση της Αστυνομίας που οδήγησε στην εξάρθρωση της νέας συμμορίας την οποία, όπως κατηγορείται, διηύθυνε από τη φυλακή ο Μ.Κ., κατασχέθηκαν 4.000 ευρώ, δύο πιστόλια και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Κατασχέθηκαν ακόμη τέσσερα αυτοκίνητα τα οποία, κατά το κατηγορητήριο, χρησιμοποιούσαν τα μέλη της συμμορίας για τις μετακινήσεις τους. Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.