Μετέωρες μένουν μέχρι νεότερης δικαστικής απόφασης οι μετεγγραφές των φοιτητών σε δύο σχολές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες ανέστειλε, τουλάχιστον επί του παρόντος, τις υπουργικές αποφάσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών που αφορούν τις δύο συγκεκριμένες σχολές.

Το πάγωμα των μετεγγραφών που συνεπάγεται η έκδοση της προσωρινής διαταγής ισχύει μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια Επιτροπή Αναστολών, ενώ η προσφυγή των δύο ΑΕΙ που συνδέεται με την ουσιαστική κρίση της υπόθεσης θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου του 2015 ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο.

Βασικός άξονας του σκεπτικού της προσωρινής διαταγής, που φέρει τη σφραγίδα του προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, είναι η αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης των πανεπιστημιακών σχολών από την αύξηση του αριθμού των φοιτητών λόγω μετεγγραφών. Η απόφαση οδηγεί πρακτικά σε νέο νόμο για τις μετεγγραφές, πράγμα που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Παιδείας λόγω των διαμαρτυριών από τα κεντρικά πανεπιστήμια που υπέστησαν «ασφυξία».

Μετά την εξέλιξη αυτή αναστέλλονται οι δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας σχετικά με τη «ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και τη «ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Η υπόθεση αυτή, που ενδεχομένως να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες πανεπιστημιακές σχολές που μελλοντικά μπορεί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, έφθασε στο ΣτΕ ύστερα από προσφυγή που κατέθεσαν η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των σχολών.

Η έκδοση της προσωρινής διαταγής έχει προκαλέσει ανησυχία στις οικογένειες των πολυτέκνων.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ. «Ενοχλήθηκαν οι σχολές αυτές από τα 5 παιδιά πολυτέκνων που θα έπαιρναν μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη και τα 17 στην Αθήνα; Θα πάθουν οι σχολές αυτές ανεπανόρθωτη βλάβη από αυτόν τον αριθμό;» λέει με αγανάκτηση στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Βασίλης Θεοτοκάτος. Οπως προσθέτει, «αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να λες στη μέση της χρονιάς σε μια οικογένεια που έχει 5 ή 6 παιδιά ότι το παιδί σου τελικά δεν θα πάρει μετεγγραφή; Τα παιδιά αυτά είχαν διαγραφεί από τις σχολές στις οποίες είχαν πετύχει αρχικά. Τώρα τους λένε να ξαναδώσουν εξετάσεις… Παίζουν ουσιαστικά με τον πόνο των παιδιών».

Η διοίκηση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Μετσοβίου χθες δεν θέλησε να σχολιάσει την προσωρινή διαταγή και θα περιμένει την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης.

Τα βέλη

Ολοι στρέφουν τα βέλη τους στις επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας και τους σχετικούς νόμους που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών που προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις και για τον λόγο αυτό διεκδικούν την ακύρωσή τους μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας.