«Ευκολότερη» διαδικασία για την αναγνώριση τίτλων – δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όσους έχουν καταπατήσει δασικές εκτάσεις, θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, η εκχώρηση των τίτλων προβλέπεται να γίνεται με έγγραφα που έχουν εκδοθεί έως το 2004, όταν με το σημερινό – ισχύον καθεστώς πρέπει να χρονολογούνται τουλάχιστον από το 1974. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται, προς το παρόν, είναι οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να χρησιμοποιούνται μόνο για καλλιέργειες.

Η ρύθμιση αυτή κατατέθηκε την Πέμπτη στο σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή.

Προηγουμένως, δόθηκε στη δημοσιότητα και η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, με την οποία αμφισβητείται η διάταξη του αρχικού νομοσχεδίου που παραδίδει σε ιδιώτες και με χαμηλό τίμημα καμένες δασικές εκτάσεις με την αιτιολογία ότι δεν είναι εφικτό να αναδασωθούν.
«Ερχεται σε αντίθεση με τα συνταγματικώς προβλεπόμενα ως προς την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων», επισημαίνει η έκθεση και αναφέρει ότι η διάταξη αυτή αφορά καταπατήσεις που έχουν γίνει έως το 2007.

Παρά τις επισημάνσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε νέες τροπολογίες με διατάξεις που αφορούν τα δάση και τις οικοδομικές παρανομίες.

Με τις διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων:

* Θεσπίζονται αυξημένοι όροι δόμησης για κτίρια τύπου Mall και κέντρα διασκέδασης, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση των ειδικών εγκρίσεων. Μετατρέπονται σε ισόγεια οι υπόγειοι χώροι, προκειμένου να έχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό οι εσωτερικοί χώροι. Για τον ίδιο λόγο «ξεθάβονται» τα υπόσκαφα σε ιστορικούς τόπους και

αρχαιολογικούς χώρους!

* Επιτρέπονται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση εμπορικών κτιρίων που λειτουργούσαν νόμιμα έως το 2014, αλλά με βάση την αλλαγή των χρήσεων γης πρέπει να απομακρυνθούν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, για «την

ανταγωνιστικότητα της τοπικής κοινωνίας», δίνεται το δικαίωμα επέκτασης των κτιρίων αυτών σε επαγγελματικά εργαστήρια και οινοποιεία, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης της περιοχής.

* Με άλλη διάταξη παρέχεται το δικαίωμα «λειτουργικής συνένωσης» του τελευταίου ορόφου με το δώμα, χωρίς τη συναίνεση των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

* Επίσης, παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η ισχύς των οικοδομικών αδειών που λήγουν στις 8-2-12015 και είχαν χορηγηθεί πριν από το 2012, δηλαδή με τον παλιό οικοδομικό κανονισμό.

* Με άλλη ρύθμιση δημιουργείται νέο όργανο, το Συμβούλιο Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, που θα συγκροτείται από στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου

περιλαμβάνεται «η παροχή γνωμοδότησης» σε ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διενέργεια επιθεωρήσεων έργων και δραστηριοτήτων από τους «αρμόδιους εκ του νόμου φορείς».