Με το κινητό τους τηλέφωνο που θα το χρησιμοποιούν και ως ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπορούν από σήμερα οι κάτοικοι της Αθήνας να μετακινούνται με όλα τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας.

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών θέτουν σε πιλοτική λειτουργία την εφαρμογή mobile ticketing, μέσω της οποίας οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ) γίνονται πλέον ευκολότερες.

Με το mobile ticketing που θα φέρει την ονομασία TfA tickets οι επιβάτες, όπου και να βρίσκονται, θα μπορούν να αγοράζουν τα εισιτήριά τους από το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν σε ουρές ή να αναζητούν τα σημεία πώλησής τους.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία Masabi σε συνεργασία με τη MasterCard, στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη όλα τα εισιτήρια με διάρκεια ίση ή μικρότερη των πέντε ημερών.

Το έξυπνο κινητό ή το tablet μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό εισιτήριο με την εξής διαδικασία: ο χρήστης αρχικά κατεβάζει στη συσκευή του την εφαρμογή TfA tickets, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS. Οι κάτοχοι συσκευών Android βρίσκουν την εφαρμογή TfA tickets ή εισιτήρια ΟΑΣΑ στο GooglePlay, ενώ οι κάτοχοι συσκευών iOS της Apple (iPhone, iPad) βρίσκουν την εφαρμογή TfA tickets ή Συγκοινωνίες Αθηνών στο AppStore. Εναλλακτικά οι χρήστες, είτε έχουν Android είτε iOS, μπορούν με τη χρήση της εφαρμογής QRcode reader να κάνουν σάρωση του QR code που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τις Συγκοινωνίες Αθηνών.

Στη συνέχεια, ο χρήστης κάνει εγγραφή στο σύστημα (προαιρετικά) καταχωρίζοντας τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας του, μέσω της οποίας θα κάνει τις αγορές των εισιτηρίων. Από εκεί και μετά, το μόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση όλων των μελλοντικών συναλλαγών είναι η εισαγωγή του κωδικού επιβεβαίωσης (CVV) της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας (βρίσκεται στην πίσω πλευρά της κάρτας, ακριβώς δίπλα στον χώρο της υπογραφής).

Μετά την αγορά των εισιτηρίων, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι η ενεργοποίηση του κατάλληλου εισιτηρίου δύο λεπτά πριν από την επιβίβαση στο συγκοινωνιακό μέσο. Για την ενεργοποίηση δεν απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Χρήσιμες πληροφορίες

n Το εισιτήριο ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη και είναι έγκυρο δύο λεπτά μετά την ενεργοποίησή του. Στην περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα πρέπει να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή πριν από την είσοδό στο όχημα. Αν το εισιτήριο βρίσκεται στη φάση των 2 λεπτών της καθυστέρησης πριν από την επικύρωση, οι επιβάτες θα πρέπει εισέρχονται στο όχημα μόνο από την μπροστινή πόρτα, δείχνοντας το κινητό τους τηλέφωνο με το εισιτήριο στον οδηγό. Στην περίπτωση του μετρό, το εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται περίπου 2 λεπτά πριν από την είσοδο στον σταθμό.

n Σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες επιδεικνύουν το εισιτήριό τους στους ελεγκτές κομίστρου, ανοίγοντας την εφαρμογή TfA tickets στο κινητό τους τηλέφωνο και επιλέγοντας το ενεργοποιημένο εισιτήριο από την καρτέλα Τα εισιτήριά μου.

n Για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων ή σφαλμάτων κατά τη χρήση της εφαρμογής, οι επιβάτες μπορούν να αποστέλλουν e-mail οποιαδήποτε στιγμή στο mobile@oasa.gr ή να καλούν στο 11185 (Δευτέρα – Παρασκευή: 08.00 – 15.00).