«Σε είδα στην καφετέρια και μου άρεσες πολύ. Ο Σάκης μου έδωσε τον αριθμό σου. Είμαι η κοπέλα που σε κοίταζε επίμονα. Θα χαρώ να τα πούμε. 69..…….». Αυτό το μήνυμα απεστάλη μαζικά με SMS πριν από λίγες ημέρες σε εκατοντάδες πολίτες παροτρύνοντας τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν με μια γυναίκα που δήθεν είχε βρει τον αριθμό τους μέσω κοινού γνωστού.

Ως αριθμοί αποστολής εμφανίζονταν νούμερα του εξωτερικού, ενώ το SMS προέτρεπε τους παραλήπτες να επικοινωνήσουν σε συγκεκριμένους τηλεφωνικούς αριθμούς.

Η απάτη με τη μαζική αποστολή μηνυμάτων εντοπίσθηκε άμεσα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ύστερα από ψηφιακή έρευνα ταυτοποιήθηκε ο δράστης.

Το περίεργο αλλά και επικίνδυνο στην υπόθεση της απάτης είναι ότι τα τηλεφωνικά νούμερα που αναγράφονταν δεν χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό την υψηλή χρέωση αλλά η έρευνα εστράφη κυρίως προς την κατεύθυνση της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Η τεχνολογία και κυρίως ο χαoτικός και ανώνυμος χώρος του Διαδικτύου μετασχημάτισε και εκσυγχρόνισε την απάτη και της έδωσε ακόμα πιο επικίνδυνες και μεγάλες διαστάσεις. Στην αχανή πλατφόρμα του Διαδικτύου οι απάτες παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια έξαρση. Κάθε μορφής απάτη, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες, από μεμονωμένους δράστες μέχρι οργανωμένες συμμορίες με μέλη Ελληνες και αλλοδαπούς, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η ποικιλία στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι διαδικτυακοί απατεώνες για να προσελκύουν και να εξαπατούν. Η αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τα τελευταία χρόνια δεν προλαβαίνει να εκδίδει έκτακτες ανακοινώσεις προκειμένου να προειδοποιεί τους πολίτες για νέα είδη απατών στο Διαδίκτυο.

Η πιο πρόσφατη απάτη για την οποία προειδοποιεί η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι η ανάρτηση αγγελιών στο Δαδίκτυο με απατηλό – παραπλανητικό περιεχόμενο, για δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών από ιδιώτη σε ιδιώτη. προτροπή προς τους χρήστες – υποψήφια θύματα ήταν να καταβάλουν χρήματα ως προκαταβολή ή και να αποστείλουν προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα.

Εξαρση παρουσίασε πρόσφατα, όπως προειδοποίησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η μαζική αποστολή απατηλών μηνυμάτων στα οποία φαινόταν ότι είχαν σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και ενημέρωναν τους παραλήπτες ότι είχαν επιστροφή φόρου.

Επρόκειτο στην πραγματικότητα για άλλη μια διαδικτυακή παγίδα που παρουσιαζόταν αληθοφανής καθώς οι απατεώνες χρησιμοποιούσαν λογότυπο. Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης ανταποκρινόταν, του ζητούσαν να καταχωρίσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά. Η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες να μην απαντούν σε τέτοια μηνύματα και κυρίως να μη στέλνουν προσωπικά τους δεδομένα.

e-banking. Παρόμοιο ηλεκτρονικό phising εντοπίσθηκε ότι γινόταν και με απατηλά μηνύματα τα οποία δήθεν είχαν σταλεί από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα με τα οποία προέτρεπαν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.

Και σε αυτήν την περίπτωση η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. συμβουλεύει τους πολίτες να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν σε τέτοιου είδους μηνύματα, να μην καταχωρίζουν και να μη στέλνουν προσωπικά δεδομένα, καθώς σε καμία περίπτωση τα μηνύματα δεν είναι αληθινά. Οι τράπεζες, όπως τονίζεται, δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση κωδικών μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Το ίδιο ισχύει και για οργανισμούς και φορείς καθώς κανένας οργανισμός ή φορέας δεν ζητά πληροφορίες όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Βασικό στόχο στην πλειονότητα των διαδικτυακών απατών αποτελεί η πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία. Μέσα από μια παραπλανητική αγγελία οι επιτήδειοι αποσκοπούν στο να υποκλέψουν προσωπικά στοιχεία, να εισχωρήσουν σε απόρρητα δεδομένα του πολίτη και στη συνέχεια να έχουν πρόσβαση στον υπολογιστή του.

Αυτή είναι η επικίνδυνη διάσταση που προσλαμβάνει ακόμα και η πιο απλή φαινομενικά διαδικτυακή απάτη. Το βάθος της υπόθεσης και οι συνέπειες τις περισσότερες φορές είναι πολύ μεγαλύτερες. Γι’ αυτό οι Αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες για οτιδήποτε σχετικό υποπίπτει στην αντίληψή τους.

Ο τζίρος από τις διαδικτυακές απάτες εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των θυμάτων όλο και αυξάνεται. Ως προς τον αριθμό δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς ειδικά στις απάτες με μικρά χρηματικά ποσά τα θύματα αποφεύγουν τις μηνύσεις, οπότε δεν καταγράφονται.

Ανθρωποι της διπλανής πόρτας μπορεί εύκολα να πέσουν θύματα των διαδικτυακών απατεώνων. «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το 70% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και το θέμα αυτό αφορά όλους. Οσο ανεβαίνει η ευρυζωνικότητα αυξάνονται και οι απάτες» επισημαίνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης και προσθέτει: «Παρατηρούμε ότι αυτοί που πέφτουν θύματα απάτης είναι πολίτες που αγνοούν τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενημερώνονται και να παρακολουθούν τις ημερίδες που διοργανώνει η υπηρεσία μας σε όλη την χώρα».