Διαφθορά στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου «Αγιος Παντελεήμων» κατά την περίοδο 2005-2011 αποκάλυψε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Στην υπόθεση εμπλέκονται έξι γιατροί (ένας γυναικολόγος, δυο αναισθησιολόγοι, δυο ορθοπαιδικοί και ένας παθολόγος) και πρώην ένας διοικητικός διευθυντής του γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των τραπεζικών καταθέσεών τους, που ξεπερνά το ποσό των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2005- 2011.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Συνάγεται ότι οι εμπλεκόμενοι απέκρυψαν εισοδήματα, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με περιπτώσεις διαφθοράς, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος και αδικαιολόγητου πλουτισμού από τα συγκεκριμένα επτά άτομα.

Επί μήνες, εξετάστηκε μεγάλος αριθμός φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου για τα επτά αυτά πρόσωπα, για την επίμαχη περίοδο.

Για το σύνολο των αποτελεσμάτων της έρευνας, τα οποία παρατέθηκαν σε σχετική «Εκθεση Παράθεσης Φορολογικών και Τραπεζικών Δεδομένων», ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς επίσης και η αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), για τη διενέργεια περαιτέρω εκτεταμένου φορολογικού ελέγχου.

«Αν υπάρχει θέμα, οι ένοχοι να τιμωρηθούν» δήλωσαν στελέχη του νοσοκομείου

«Αν υπάρχει όντως θέμα διαφθοράς και παρανομίας θα πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Σάμου Νίκος Κακλαμάνης, αναφερόμενος στην υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής που έχει προκαλέσει αναστάτωση στη μικρή κοινωνία του νησιού.

«Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, μιας και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση εκτός από δημοσιεύματα στον Τύπο» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης και ζήτησε από την Πολιτεία «να ξεκαθαρίσει με επίσημο τρόπο τι συμβαίνει, και από την άλλη η υπόθεση να τελεσιδικήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μην διασύρονται αθώοι».

Την έκπληξή του εξέφρασε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Ραγκούσης καταδικάζοντας τις πράξεις εφόσον αυτές αποδειχθούν βάσιμες.