Τις θέσεις τους, τις ελπίδες και τις ανησυχίες τους, για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης, αλλά και ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Παράλληλα, προβλήθηκε για πρώτη φορά το ιστορικό ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας, για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τη σημασία των δεκαπέντε μνημείων της Θεσσαλονίκης, που η UNESCO τα έχει αναδείξει σε χώρους Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι τα δύο τεράστια πλεονεκτήματα της πόλης είναι η ιστορία της και το πανεπιστήμιο με τους 120.000 φοιτητές του.

Δήλωσε διατεθειμένος να δουλέψει πολύ, μαζί με την ομάδα του τα επόμενα πέντε χρόνια που θα βρίσκεται στο «τιμόνι της πόλης», ενώ περιγράφοντας το όραμά του μίλησε για μια Θεσσαλονίκη με ανεπτυγμένο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, με ζώνες απαγορευμένες για τα ΙΧ, με ενισχυμένες δομές κοινωνικής πρόνοιας, στην οποία τα απορρίμματα θα αξιοποιηθούν οικονομικά.

Επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών, τονίζοντας ότι «η πόλη δεν είναι ξένη προς τους πολίτες, η πόλη είναι οι πολίτες».

Την επιθυμία του να ζει σε μια πόλη, όπου τα μνημεία έχουν ενταχθεί στον σύγχρονο ιστό και η μνήμη «εγγράφεται» στη σύγχρονη ζωή, εξέφρασε ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Ακόμη, επισήμανε την ανάγκη η Θεσσαλονίκη να «αγκαλιάσει» τη θάλασσα και «να πάψει να είναι εχθρική με τη φύση».

Θεσσαλονικιός από επιλογή δήλωσε ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο οποίος τόνισε ότι στις πόλεις όπου δίδαξε στις ΗΠΑ, όλοι πρόβαλαν τα θετικά, όταν όμως αποφάσισε να συνεχίσει την σταδιοδρομία του στη Θεσσαλονίκη, στο προσκήνιο ήρθαν, σε πρώτη φάση, οι δυσκολίες. Τόνισε, δε, ότι οι σχολές του ΑΠΘ μπορούν να αποκτήσουν εξωστρεφή προσανατολισμό.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, η επιχειρηματίας και συγγραφέας Ισμήνη Τορνιβούκα και ο δημοσιογράφος Σάκης Ιωαννίδης.