Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το «πλαίσιο λύσης» που θα παρουσιάσουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπει το γκρέμισμα όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί μετά το 2009.

Η κόκκινη γραμμή για τα αυθαίρετα είναι ο Ιούλιος του 2011. Η κόκκινη γραμμή για τους παράνομους οικισμούς πάει δύο χρόνια πίσω. Οι τελευταίοι οικισμοί που περιλαμβάνει η γραμμή είναι αυτοί που ανεγέρθηκαν το 2007, το 2008 και το 2009. Και οι χρονιές αυτές έχουν επιλεγεί επειδή τότε έγινε η τελευταία αεροφωτογράφιση για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. «Αυτή η κόκκινη γραμμή θα έχει την ίδια θεσμική ισχύ με αυτήν που ισχύει για τα αυθαίρετα», λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ.

«Το πρόβλημα με τους αυθαίρετους οικισμούς είναι μια πραγματικότητα που κρατάει σε ομηρεία χιλιάδες συμπολίτες μας και υποβαθμίζει το περιβάλλον» λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. «Πρέπει επιτέλους να δώσουμε λύση. Σταματάμε την εξέλιξη του φαινομένου και βάζουμε κόκκινη γραμμή στην αυθαιρεσία. Οριοθετούμε τους οικισμούς και προτείνουμε λύσεις με περιβαλλοντικό ισοζύγιο»

Το αγκάθι των δασικών χαρτών

Μόλις ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λύση του προβλήματος θα παγώσουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους παράνομους οικισμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες από το Κτηματολόγιο. Ομως η εικόνα που υπάρχει σήμερα για τους δασικούς χάρτες είναι αποκαρδιωτική, αφού σε όλη την Ελλάδα –όπου το 25,5% του εδάφους καλύπτεται από δάσος –η κύρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή το στάδιο όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν, δεν υπερβαίνει το 1% της έκτασης της χώρας.

Υπάρχουν μόνο 59 κυρωμένοι χάρτες, μερικώς ή ολικώς, για αντίστοιχες περιοχές. Και αυτό σημαίνει εκτός από καθυστέρηση στο Κτηματολόγιο και καθυστέρηση στην εφαρμογή της όποιας λύσης προκριθεί για τους παράνομους οικισμούς.