Έξι Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές θα συμμετέχουν εθελοντικά στην αποστολή του ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την υγειονομική ενίσχυση των περιοχών όπου ενδημεί ο ιός Έμπολα.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χρήστου Στυλανίδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων.

Μάλιστα ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι η χώρα μας θα συνδράμει και οικονομικά, συγκεντρώνοντας υγειονομικό υλικό για τις χώρες αυτές.

Μετά τις ανακοινώσεις αυτές, σε δελτίο τύπου της η Ευρωπαϊκής Επιτροπή επαινεί την απόφαση της Ελλάδας, καλώντας και τις υπόλοιπες χώρες –μέλη να συνδράμουν στον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει αποστείλει ήδη δύο ιατρικές ομάδες στη Γουϊνέα και στο Μαλί ενώ 42 γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό έχουν ταξιδέψει από τη Σουηδία στη κεντρική Λιβερία για να διευθύνουν ένα κέντρο θεραπείας για ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα.

Στο μεταξύ, το παράδειγμα του Λουξεμβούργου – το πρώτο κράτος –μέλος που διέθεσε δύο αεροσκάφη για επιχειρήσεις ιατρικής αποκομιδής – ακολουθεί και η Γερμανία, ανακοινώνοντας τη συνδρομή ενός ακόμη αεροπλάνου.

Αντίστοιχα, τη περασμένη Παρασκευή το Βέλγιο ανακοίνωσε τη δωρεά ενός κινητού εργαστηρίου για την έγκαιρη ανίχνευση του θανατηφόρου ιού.