Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.45 τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο 36 χλμ νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 244 χλμ ανατολικά-βορειανατολικά της Αθήνας.

Εξάλλου, στις 8.20 το πρωί καταγράφηκε νέα δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 38 χλμ νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και προερχόταν από απόσταση 243 χλμ ανατολικά βορειανατολικά της Αθήνας.

Στον ίδιο θαλάσσιο χώρο σημειώθηκαν επίσης και άλλοι σεισμοί μικρότερης έντασης, με σημαντικότερους:

στις 3.57 το πρωί 2,1 βαθμών

στις 7.54 το πρωί 2,9 βαθμών

στις 4.43 το πρωί 3,4 βαθμών

στις 5:30 το πρωί 2,7 βαθμών

στις 5:36 το πρωί 3,1 βαθμών

Μικρής έκτασης ζημιές

Από τους σεισμούς σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης ζημιές σε παλιά κτίρια, κυρίως στην περιοχή του Πλωμαρίου, ενώ κατά μήκος του οδικού δικτύου και ειδικότερα στο δρόμο Πλωμαρίου-Μελίντας υπήρξαν μικρές κατολισθήσεις, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Μετά από εντολή της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Βορείου Αιγαίου στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Ευστράτιου Κύτελη, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων και το Εθνικό Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων παρακολουθεί την εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες απόψεις των επιστημόνων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.