Αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, ύστερα από 2,5 χρόνια κράτησής της στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα, η Αρετή Τσοχατζοπούλου.Με ψήφους 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε αποφασίσει την αποφυλάκιση της θυγατέρας του πρώην υπουργού, κάνοντας δεκτή την πρόταση των εισαγγελέων.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Ευχαριστώ τη Δικαιοσύνη που μου δίνει αυτή τη δυνατότητα να είμαι κοντά στα παιδιά μου και να περάσω αυτά τα Χριστούγεννα, τα πρώτα μετά από δυο χρόνια μαζί τους. Ευχαριστώ τον δικηγόρο μου – 2,5 χρόνια στη φυλακή ήταν πολλά. Είναι δύσκολα, δεν είναι εύκολο, είναι κάτι που σίγουρα σε στιγματίζει αλλά θέλω τώρα αυτή τη στιγμή να πάω κοντά στα παιδιά μου και όλα τα άλλα να τα παλέψω με την οικογένειά μου», δήλωσε η κόρη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, εξερχόμενη των φυλακών.

Πρόσθεσε ότι «το δικαστήριο συνεχίζει» ενώ αναφορικά με το τι έπαιξε ρόλο στην αποφυλάκισή της είπε: «Καταθέσαμε όλα τα χαρτιά, το γεγονός ότι είμαι πάρα πολύ καιρό μέσα, ότι έχω εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής αλλά προπαντώς το σοβαρό πρόβλημα των παιδιών μου το οποίο από την πρώτη αίτηση που είχα κάνει και από το δικαστήριο που ειπώθηκε να είμαι κοντά τους».

«Οταν γύρισα προχθές από το δικαστήριο και είχαν πει ότι γίνεται δεκτή η αίτησή μας, αισθάνομαι σαν να είμαι μια ολόκληρη ζωή μέσα στη φυλακή. Οταν είσαστε 2,5 χρόνια στη φυλακή, τα «αν» και «τι» και «πώς» συνοδεύουν όλες τις κρατούμενες. Και όλοι καθόμαστε και περιμένουμε», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι τώρα η ώρα για αυτοκριτική».

Για το εάν είδε τον πατέρα της, είπε ότι τον είχε δει στο δικαστήριο ενώ για το εάν έχει να του στείλει κάποιο μήνυμα σημείωσε ότι είναι πατέρας της και πως ο,τι έχει να του πει θα του το πει κατ’ ιδίαν.

Ο συνήγορός της, από τη μεριά του τόνισε ότι η Αρετή Τσοχατζοπούλου προτίμησε στο δικαστήριο να τιμήσει τον γεννήτορά της, κάτι που της στέρησε την προσωπική της ελευθερία.

Η ποινή που της είχε επιβάλλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ήταν κάθειρξη 12 ετών και μετά από τρία αιτήματα αποφυλάκισης, τελικά το Πενταμελές Εφετείο έκρινε ότι μπορεί να αποφυλακιστεί με 3 ψήφους έναντι 2.

Οι δικαστές έκριναν μετά από ανάλογη εισαγγελική πρόταση ότι μπορεί να αποφυλακιστεί καθώς έχει εκτίσει 2,5 χρόνια, έχει επιστρέψει στο Δημόσιο τέσσερα ακίνητα και ένα από τα τρία της παιδιά την έχει ανάγκη καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Της έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, κατέβαλε εγγύηση 30.000 ευρώ ενώ υποχρεούται να παρουσιάζεται στο ΑΤ της περιοχής της δυο φορές το μήνα.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έκριναν ότι η κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου έχει εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής της κι έχει επιστρέψει στο Δημόσιο επίδικα ακίνητα, ενώ θεωρούν ότι η αποφυλάκισή της κρίνεται αναγκαία λόγω του σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει το μικρότερο από τα τρία παιδιά της, τα οποία ζουν με μια οικιακή βοηθό και την ηλικιωμένη άρρωστη μητέρα της.

Παραμένει στο Δρομοκαΐτειο η Βίκυ Σταμάτη

Αντιθέτως, το δικαστήριο έκανε ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση των εισαγγελέων να συνεχιστεί ο εγκλεισμός της Βίκυς Σταμάτη. Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που επικαλείται, αντιμετωπίζονται καλύτερα στο Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενη εδώ και αρκετούς μήνες. Αναφερόμενοι στο ανήλικο παιδί τους, θεωρούν ότι έχει τη σωστή φροντίδα τόσο από τους γονείς της κατηγορουμένης, όσο και από τον αδελφό της.

Ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφερόμενος στην αρνητική για την εντολέα του απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε: «Καταδικάζεται σε φυσική εξόντωση η Βίκυ Σταμάτη, για να πιεστεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Κατέρρευσε όταν της το είπα, λιποθύμησε».