Να αξιοποιήσει τα εγκαταλελειμμένα κτίρια τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για το λόγω αυτό από το ΥΠΕΚΑ συντάχθηκε Σχέδιο Νόμου με το οποίο δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων από φορείς που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Νόμου δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή. Το κείμενο προέκυψε από τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων ΥΠΕΚΑ, Δήμου Αθηναίων και του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον καθηγητή Ν. Τριανταφυλλόπουλο από το Ίδρυμα Ωνάση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να ασκήσουν κοινωνική πολιτική σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Με τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου διαχωρίζεται η έννοια του εγκαταλελειμμένου κτιρίου από αυτήν του αγνώστου ιδιοκτήτη, αφού ένα κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει σε κάποιον.

Εγκαταλελειμμένο θεωρείται ένα κτίριο όταν, μεταξύ άλλων, παραμένει ημιτελές για 15 χρόνια, δεν έχει υποστεί καμιά συντήρηση τα τελευταία 8 χρόνια και αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Δεν κατοικείται, ή δεν έχει προωθηθεί στην αγορά προς ενοικίαση ή πώληση.

Τα εγκαταλελειμμένα κτίρια μπορούν να περιέχονται στη διαχείριση του οικείου Δήμου μέχρι 50 χρόνια μετά από σχετική αίτηση της δημοτικής αρχής στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

Μέσα σε διάστημα 4 χρόνων ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προβεί στην υλοποίηση του σχεδίου επαναχρησης του κτιρίου. Για τα διατηρητέα κτίρια το χρονικό όριο είναι τα 6 χρόνια.

Ο Δήμος έχει το δικαίωμα να προβεί σε εκμίσθωση του κτιρίου σε τρίτους ή να το παραχωρήσει σε ευπαθείς ομάδες έναντι συμβολικού τιμήματος. Ακόμη και να το πουλήσει.

Ότι ισχύει για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ισχύει και για τα αγνώστου ιδιοκτήτη. Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο Αγνώστου ιδιοκτήτη πρέπει να υπάρχει η σχετική ένδειξη στα βιβλία του Κτηματολογίου ή Υποθηκοφυλακείου.

Επιπλέον, προβλέπονται διαδικασίες εξπρές για την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης.

Η υλοποίηση αυτών των διαδικασιών προϋποθέτει τη δημιουργία ειδικών ζωνών μέσα στις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν ειδικά κίνητρα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα μετατροπών των κτιρίων προκειμένου να γίνουν λειτουργικά.

Σε ότι αφορά τις ζώνες αυτές θα πρέπει να συγκεντρώνουν δυο τουλάχιστον χαρακτηριστικά. Να υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτίρια σε ποσοστό άνω του 20% του συνολικού αριθμού των κτιρίων. Ποσοστό πάνω από 50% αυτών των κτιρίων να χρήσουν ανακαίνισης. Σε βάθος 20ετιας να καταγράφεται συρρίκνωση του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Στα προγράμματα αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων μπορούν να συμμετέχουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εταιρείες του Δημοσίου ή των Δήμων, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων

«Στην Αθήνα ένα από τα βασικότερα προβλήματα του κέντρου της είναι τα εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κενά κτίρια που οδηγεί σε απομάκρυνση κατοίκων και δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση και εγκληματικότητα», επιμένει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρει, το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανού αστικού ιστού στις πόλεις που υπάρχουν προβλήματα «Ο στόχος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξεύρεση πόρων για τις παρεμβάσεις, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξέταση της δυνατότητας εκμετάλλευσης των ακινήτων μετά την αποκατάσταση και για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον η δαπάνη των εργασιών», συμπληρώνει ο Γιάννης Μανιάτης.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω της κάλυψης του νομοθετικού κενού για τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους στο Σχέδιο Νόμου. Μάλιστα, ορίστηκε και συνάντηση εργασίας για την ερχομένη Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.​