Οι σαφείς αποστάσεις που φρόντισε να κρατήσει η Αρετή Τσοχατζοπούλου από τις προσωπικές επιλογές του πατέρα της, αποποιούμενη την οικογενειακή ευθύνη, δεν απέτρεψαν πριν από δυόμισι χρόνια την «καραμπόλα» της προφυλάκισης.

Σοκαρισμένη και με δάκρυα στα μάτια τότε η Αρετή Τσοχατζοπούλου άκουσε την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Με διαφορά δέκα ημερών ακολουθούσε την πορεία του πατέρα της, καταλήγοντας στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Χθες, και πάλι με δάκρυα στα μάτια άκουσε την απόφαση των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, οι οποίοι με οριακή πλειοψηφία –με ψήφους 3 έναντι 2 –σφράγισαν το εισιτήριο προς την ελευθερία.

«Θα το πιστέψω μόνο όταν ανοίξει η πόρτα της φυλακής. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα γυρίσω στα παιδιά μου» είπε συγκινημένη η κόρη του πρώην υπουργού, η οποία από τις πρώτες ημέρες που βρέθηκε στη φυλακή άρχισε να εργάζεται σε διάφορα πόστα, ενώ τον τελευταίο καιρό καθάριζε τις τουαλέτες, όπως χαρακτηριστικά είπε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Τα μεροκάματα στις φυλακές του Κορυδαλλού είχαν ως αποτέλεσμα η μία ημέρα κράτησης να μετρά για δύο. Και έτσι η Αρετή Τσοχατζοπούλου βρέθηκε να έχει σχεδόν εκτίσει το προβλεπόμενο τμήμα της ποινής της 12ετούς κάθειρξης που της είχε επιβληθεί με την πρωτόδικη καταδίκη της.

Το γεγονός αυτό μέτρησε στην κρίση των εισαγγελέων του Πενταμελούς Εφετείου, οι οποίοι συνεκτίμησαν την απόφαση της κόρης του υπουργού να επιστρέψει τα ακίνητα που είχε στην κατοχή της, τα οποία –σύμφωνα με την κατηγορία –αποκτήθηκαν με μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα.

Εισαγγελείς και δικαστές άλλωστε δεν παρέβλεψαν ότι η κατηγορούμενη έχει τρία ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, και όλο αυτόν τον καιρό ζουν με μία οικιακή βοηθό και την ηλικιωμένη μητέρα της.

ΟΙ ΟΡΟΙ. Οσο για τους όρους που της επιβλήθηκαν, είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ. Τα χρήματα, κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, θα συγκεντρωθούν από έρανο.