Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και στην πορεία που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ.

Από τις 11.00 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

«Σήμερα επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο της στρατηγικής τής υποταγής και της υποτέλειας στις πιο παράλογες εντολές και επιθυμίες της τρόικας. Σήμερα επιβεβαιώνεται το αδιέξοδο της στρατηγικής του καλού και υπάκουου μαθητή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά εδώ και δυόμισι χρόνια. Και δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση απ’ αυτήν που ήμασταν το 2012», δήλωσε από την πλατεία Κλαυθμώνος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος διεξόδου είναι ο δρόμος της ρήξης με τον παραλογισμό των απαιτουμένων και των προαπαιτουμένων της λιτότητας, της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, της καταστροφής της παραγωγικής βάσης της χώρας. Κι αυτό τον δρόμο της ρήξης μπορούμε αποτελεσματικά να τον διαβούμε μόνο αν στο προσκήνιο είναι ο λαϊκός παράγοντας.

» Όπως σήμερα, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στους δρόμους από δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Κυρίως όμως μέσα από την αναπόφευκτη αλλά και αναγκαία προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία που θα δώσει μια ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, ανοίγοντας προοπτική, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική για όλη την Ευρώπη, για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και νομίζουμε ότι τώρα είναι η ώρα γι αυτό το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζική ήταν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησε πορεία από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δεν αντέχεται άλλο αυτή η κατάσταση, κανείς πλέον δε μπορεί να ζήσει με ψίχουλα. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του δυνάμεις για ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την αλλαγή των συσχετισμών -των πολύ αρνητικών συσχετισμών- μέσα στο εργατικό κίνημα, σε αρχαιρεσίες, στις εκλογές, ενάντια σε όσες ηγεσίες υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη, υπονομεύουν τη λαϊκή συμμετοχή. Για να οικοδομήσουμε τη μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στο σύστημά τους, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές μέχρι και το επίπεδο της εξουσίας», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της γενικής απεργίας: «Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ, διατρανώσαμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να μπει οριστικό τέλος στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που εξαθλιώνουν την κοινωνία και πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα. Όσο κυβέρνηση και τρόικα εμμένουν στην ανάλγητη πολιτική λιτότητας, όσο επιδεικνύουν προσήλωση στην εφαρμογή υφεσιακών πολιτικών, τόσο ο αγώνας θα συνεχίζεται με κάθε μέσο και τρόπο».

Από τη μεριά της, η ΑΔΕΔΥ ζητεί η απεργία να γίνει «καταλύτης για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και εκείνων που τις αποφασίζουν και να σηματοδοτήσει την αντίθεση στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, καθώς θα επιχειρήσουν να περάσουν με κάθε τρόπο και νέα αντιδραστικά μέτρα».

Η ΓΣΕΕ έδωσε νέο ραντεβού για συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17.00.

Τα ΜΜΕ

Τα μέσα ενημέρωσης απήργησαν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, ενώ την Πέμπτη πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.

Στην απεργία συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητώντας αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, αποκατάσταση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου του δημόσιου τομέα, την άμεση αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ προς τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα. Δεν θα απεργήσουν φαρμακοποιοί και οδοντίατροι.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «τη δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών που συνεχίζονται μέσα και από τον νέο προϋπολογισμό».

«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε κατά των κυβερνητικών μέτρων που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα, με την ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα, μετατρέπουν το κοινωνικό κράτος σε φιλανθρωπικό, που καθιστούν τους εργαζόμενους τα μόνιμα υποζύγια της κρίσης και των ελλειμμάτων.

» Αντιδρούμε σε κάθε μνημονιακό μέτρο που υποτιμά τη ζωή μας.

» Είμαστε απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, οι οποίες ανακυκλώνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία και μετατρέπουν την οικονομική κρίση σε ανθρωπιστική.

» Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση για κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων, για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.

» Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων τθα είναι η απάντησή μας στις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν ξεζουμίσει τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, έχουν εξαθλιώσει την ελληνική κοινωνία και βυθίζουν την οικονομία στην ύφεση και στην αποεπένδυση».

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για «ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και ιδιαίτερα των νέων» και προσθέτει ότι η απεργία της Πέμπτης θα πρέπει να αποτελέσει απάντηση:

» 1. Στο νέο σχέδιο απολύσεων και διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο Τομέα, στην πολιτική πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου. Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει την τελευταία τετραετία το Δημόσιο, ωθούμενοι σε συνταξιοδότηση, χιλιάδες απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δεσμευτεί σε άλλες 5.500 απολύσεις, αναζητώντας νέες δεξαμενές για ανθρωποθυσίες μέσω του προσχηματικού επανελέγχου της διαδικασίας μονιμοποίησης υπαλλήλων. Ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και ευρισκομένων σε διαθεσιμότητα και επανατοποθέτηση τους στις θέσεις τους.

» 2. Στη νέα απομείωση των μισθών των Δημοσίων Υπαλλήλων που η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει με την ψήφιση του νέου μισθολογίου που επιχειρείται να συνδεθεί είτε με το πρόσχημα της εξίσωσης των μισθών σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, είτε με το τέχνασμα της αξιολόγησης.

» 3. Αυτό που γίνεται σαφές από το ΥΔΜΗΔ είναι ότι οι μειώσεις των αποδοχών θα αφορούν όλες τις κατηγορίες και κλάδους, αφού θα μειωθεί ο κατώτερος βασικός μισθός που αποτελεί τη βάση κάθε μισθολογίου. Η κυβερνητική προπαγάνδα, για δήθεν βελτίωση των αποδοχών κάποιων κλάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει κανέναν.

» 4. Στο Νομοσχέδιο επιλογής Προϊσταμένων στο Δημόσιο, με το οποίο επιχειρείται νέα έφοδος στις θέσεις ευθύνης προκειμένου να υπάρξει πλήρης έλεγχος στη διοικητική ιεραρχία και να επιβληθεί πλήρης συμμόρφωση στους μνημονιακούς σχεδιασμούς με ταυτόχρονη διεύρυνση του ασφυκτικού κομματικού ελέγχου και τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων.

» 5. Στην εκχώρηση των νευραλγικής σημασίας τομέων του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας περιουσίας (υγεία, παιδεία, δομές αυτοδιοίκησης, ενέργεια, νερό, λιμάνια, παραλίες κλπ) στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

» 6. Στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ασφαλιστικό και θα συνοδεύεται από νέες ισοπεδωτικές μειώσεις συντάξεων, με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Οι δανειστές βάζουν κυριολεκτικά «φωτιά» στο Ασφαλιστικό με την απαίτησή τους να αλλάξει άμεσα ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για να καλυφθεί με αυτό τον τρόπο το δημοσιονομικό κενό της επόμενης τριετίας 2015 – 2017. Μια τέτοια εξέλιξη δεν ακυρώνει απλώς τον πρώτο μνημονιακό ασφαλιστικό νόμο των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αλλά τον τροποποιεί σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα οι κύριες συντάξεις να μειωθούν άμεσα από 10% έως 30%. Ταυτόχρονα, μέσω της επίκλησης των αναλογιστικών μελετών οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εξαφάνιση καθώς προαναγγέλλεται πως θα περικοπούν μέχρι και 80%.

» 7. Στην επιδίωξη για δραματική συρρίκνωση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση την ώρα που υποτίθεται πως ανθίσταται στις απαιτήσεις της τρόικα για πλήρη και με νόμο, απελευθέρωση των απολύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει αποδεχθεί πλήρως το σχέδιο περιορισμού των συνδικάτων και κατάργησης της απεργίας. Αυτό επιβεβαιώνουν οι παρατεταμένες συζητήσεις που προβλέπουν αυξημένη πλειοψηφία (50% +1) και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, αλλά και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ».