Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης η μεταφορά 595 μεταναστών – μεταξύ των οποίων 150 γυναικών και 80 παιδιών – οι οποίοι επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο«Μπάρις» που αγκυροβόλησε στις 10 το πρωί της Πέμπτης μισό ναυτικό μίλι ανοιχτά της Ιεράπετρας, μετά την πολύωρη ρυμούλκησή του από τη φρεγάτα «Υδρα».

Η αποβίβαση των μεταναστών στην Ιεράπετρα έγινε μέσω πλωτών περιπολικών του Λιμενικού Σώματος, ενώ το «Μπάρις» παραμένει αγκυροβολημένο μισό ναυτικό μίλι έξω από το λιμάνι.

Η Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας συνέλαβε 21 από τους επιβαίνοντες, εκ των οποίων οι επτά ήταν μέλη του πληρώματος, δύο μετανάστες που φέρονται ως διακινητές και 12 μετανάστες που προκάλεσαν ταραχές εντός του πλοίου.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης:

Πηγή βίντεο: Λιμενικό Σώμα

Νωρίτερα, οι μετανάστες είχαν εξετασθεί από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ύποπτο κρούσμα για Εμπολα. Επίσης, ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση όλων των παιδιών, τα οποία την Παρασκευή θα εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν τρεις ομάδες πέντε ιατρών, από τους οποίους οι πέντε είναι αραβόφωνοι, με την καθοδήγηση των οποίων πραγματοποιήθηκε η εξέταση.

Για τις ανάγκες της αναπτύχθηκε Σταθμός Πρώτων Βοηθειών στο λιμάνι της Ιεράπετρας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία του Λασιθίου (Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Νεάπολη) με 110 διαθέσιμες κλίνες και το απαραίτητο προσωπικό.

Το ΕΚΑΒ ανέπτυξε τέσσερα ασθενοφόρα και πραγματοποίησε 18 διακομιδές, από τις οποίες η μία αφορούσε γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η οποία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.

Οι υπόλοιποι μετανάστες φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιεράπετρας, όπου έχει αναπτυχθεί πλήρες ιατρείο, στελεχωμένο και από παιδιάτρους.

Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης συνεχάρη την υγειονομική ομάδα του ΕΚΕΠΥ και του ΚΕΕΛΠΝΟ «για τον άψογο συντονισμό και εκτέλεση μιας σύνθετης υγειονομικής επιχειρήσεως που διασφάλισε μαζί με την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τους μετανάστες και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Λιμενικοί έχουν ήδη εφοδιάσει με τρόφιμα και νερό τους μετανάστες.

Νωρίτερα είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό και άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Ελέγχων και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού, για να ελέγξουν τις πληροφορίες περί ενόπλων μεταξύ των επιβαινόντων.

Τελικά, οπλισμός πάνω στο«Μπάρις» δεν βρέθηκε.

Από τον Δήμο Ιεράπετρας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοινώθηκε ότι, στο πλαίσιο της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη, υπάρχει ανάγκη για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στην οδό Ολυμπιονικών θα συγκεντρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Ο Δήμος καλεί όσους πολίτες, φορείς και σύλλογοι επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια.

Στην Ιεράπετρα έφθασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των προσπαθειών της φιλοξενίας των μεταναστών και πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο με φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου το φορτηγό πλοίο«Μπάρις» σημαίας Κιριμπάτι, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, αφού, λόγω μηχανικής βλάβης, ήταν ακυβέρνητο στη θαλάσσια περιοχή 30 ν.μ. νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Αμεσα κινητοποιήθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία καθώς και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Υδρα».

Κατόπιν πολύωρης προσπάθειας και λαμβανομένου υπόψη των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, αφού έπνεαν άνεμοι εντάσεως επτά Μποφόρ με κυματισμό δύο-τριών μέτρων, τελικά, η φρεγάτα προσέδεσε ασφαλώς το «Μπάρις» και το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η ρυμούλκηση του πλοίου με προορισμό το λιμάνι της Ιεράπετρας.

Παράλληλα, το πρωί της Τετάρτης, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε από το «Μπάρις» μία 34χρονη έγκυο γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το πρωί της Πέμπτης, ομάδες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού και κλιμάκιο των Ειδικών Αποστολών Λιμενικών Αρχών Κρήτης, επιβιβάστηκαν στο «Μπάρις» όπου ερεύνησαν ενδελεχώς το εσωτερικό του πλοίου, ενώ στη συνέχεια, στο πλοίο επιβιβάστηκε δεκαεξαμελής ομάδα γιατρών, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και τον Περιφερειάρχη της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού.

Δηλώσεις Βαρβιτσιώτη

Στις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στην «τεράστια», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου «Μπάρις» και της διάσωσης των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό, αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά το απόγευμα στο υπουργείο.

Το πλοίο κατευθύνονταν προς την Ιταλία, είπε ο υπουργός, αλλά το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης την ακυβερνησία του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

«Όπως έχουμε από την αρχή διατρανώσει, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δύο βασικές αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να φυλάττει τα σύνορα της πατρίδας και η δεύτερη, να σώζει κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό και έγινε μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι Υγειονομικές Αρχές της Περιφέρειας της Κρήτης, το ΚΕΕΛΠΝΟ και, βέβαια, σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να οργανωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, να οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο το κινδυνεύον πλοίο, χωρίς κίνδυνο για τους επιβαίνοντες, και βέβαια στη συνέχεια, να οργανωθεί η ασφαλής αποβίβαση και διαχείριση των ανθρώπων που επέβαιναν».

Ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων ήταν πρόσφυγες προερχόμενοι από τη Συρία».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας: «Βρίσκομαι, τις τελευταίες δύο μέρες, σε απευθείας επικοινωνία με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο και έχω ενημερώσει για όλες τις ενέργειες. Και, βεβαίως, δηλώνοντας για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί και περιμένει από την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να σηκώσουν το τεράστιο βάρος της μετανάστευσης μόνες τους. Δεν μπορεί να γίνονται τόσο μεγάλες, με κίνδυνο για την ασφάλεια καταρχάς των στελεχών μας, αλλά και πολυέξοδες επιχειρήσεις διάσωσης και η Ευρώπη να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό το κόστος πρέπει να επιμεριστεί δίκαια και ισοδύναμα σε όλα τα κράτη-μέλη».

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που είχε αυτή η επιχείρηση, σημειώνοντας πως «η δυσκολία της έγκειτο αφ’ ενός στις δυσκολότατες καιρικές συνθήκες και αφετέρου στο μεγάλο αριθμό των μεταναστών, καθώς επίσης και στην κατάσταση του πλοίου».