Σε ετοιμότητα παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), μετά τις χθεσινοβραδινές πλημμύρες, που έπληξαν τις περιοχές του Κισσαρίου, του Αμορίου, των Λαβάρων, τον δήμο Διδυμοτείχου και το Σοφικό.

Σπίτια, υπόγεια κατοικιών και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, τμήματα από το οδόστρωμα παρασύρθηκαν και αυτοκίνητα βρέθηκαν στο κέντρο της πλατείας ενός εκ των χωριών που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκλήθηκαν από την υπερχείλιση χειμάρρων, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Πέτροβιτς, ο οποίος, μαζί με τους δημάρχους Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και Σουφλίου Ευάγγελο Πουλιλιό, βρέθηκαν από χθες στις πληγείσες περιοχές.

Τρία ηλικιωμένα άτομα, στα Λάβαρα, το Αμόριο και το Κισσάριο, μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια συγχωριανών τους έξω από τα σπίτια τους για να μην τους παρασύρουν τα νερά, ενώ η Πυροσβεστική επιχειρούσε με 15 οχήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για άντληση υδάτων από υπόγεια στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές.

Παρόμοια φαινόμενα, σύμφωνα με τους κατοίκους των περιοχών, είχαν να συμβούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.«Ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο. Μέσα σε 45 λεπτά έριξε το νερό που δεν έριξε χρόνια. ‘Φούσκωσαν’ οι χείμαρροι, σε σημείο που δεν μπόρεσαν να παροχετεύσουν τα νερά τους προς τον ποταμό Έβρο και κατέκλυσαν οδοστρώματα και σπίτια» επεσήμανε ο κ. Πέτροβιτς.

Ετοιμότητα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα και το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περισσότερα από 60 σπίτια και υπόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και περίπου δέκα επιχειρήσεις.

Εξάλλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν και τη στάθμη του ποταμού Έβρου, καθώς δεν αποκλείεται, τα καιρικά φαινόμενα να συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης του ποταμού.