Νέο αναβρασμό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε άλλα ιδρύματα προκάλεσε η πρόταση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα όλων των φοιτητών όταν υπάρχουν προτάσεις καταλήψεων, αποχών και κινητοποιήσεων από τις παρατάξεις τους.

Στη Νομική, φοιτητές αποφάσισαν χθες χωρίς τη συμμετοχή της ΔΑΠ (φοιτητική παράταξη της ΝΔ) κατάληψη της Σχολής έως την Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση ενώ σε κατάληψη της κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας προχώρησαν συμφοιτητές τους. Η ένταση μεταφέρθηκε μάλιστα και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου άλλοι φοιτητές αριστερών παρατάξεων απαίτησαν από τη Σύγκλητο να καταδικάσει την πρόταση Φορτσάκη και όταν αυτό δεν συνέβη κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης. Κατάληψη από αύριο οργανώνεται και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Οι φοιτητές, ιδίως των αριστερών παρατάξεων, κατηγορούν τον Θ. Φορτσάκη ότι έχει στόχο να καταργήσει τη συλλογική έκφραση των φοιτητών μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) που στηρίζεται από το ΚΚΕ και οργανώνει νέο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή: «Πρόκειται για πρόταση που έχει στόχο να περιορίσει και τελικά να καταργήσει τις συλλογικές διαδικασίες και τα όργανα του φοιτητικού κινήματος όπως οι γενικές συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια, και τη δυνατότητα των φοιτητών να αποφασίζουν μέσα από τις δικές τους μαζικές συλλογικές διαδικασίες και τα δικά τους εκλεγμένα όργανα όποια μορφή πάλης θεωρούν ότι εξυπηρετεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους». Και καταλήγει θυμίζοντας το προληπτικό λουκέτο στη Νομική: «Πήρε ο πόνος για τη δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων αυτούς που αποφασίζουν να κλείσουν τις σχολές όποτε τους καπνίσει;».

Ωστόσο δεν είναι όλοι οι φοιτητές που αντιδρούν στην πρόταση Φορτσάκη, γι’ αυτό και υπάρχουν αντεγκλήσεις ανάμεσά τους. Η ΔΑΠ κατηγόρησε την παράταξη ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) ότι μέλη της επιτέθηκαν με βίαιο τρόπο σε δικά της μέλη και σε ανεξάρτητους φοιτητές στο θυρωρείο της Νομικής Σχολής.

Η αντιπαράθεση έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και μεταφέρθηκε στους πανεπιστημιακούς. Η παράταξη Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων –σ.σ.: πρόκειται για συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές κινήσεις εκτός Κοινοβουλίου –ζήτησε την παραίτηση Φορτσάκη κατηγορώντας τον ότι «ντροπιάζει» την πανεπιστημιακή κοινότητα: «Ακριβώς πάνω στη συνταγή της τρόικας για κατάργηση των απεργιών των εργαζομένων μέσω της απαίτησης για απόλυτη πλειοψηφία στις αποφάσεις, προσμετρώντας πάντα τον σιωπώντα, τον τρομοκρατημένο ή αδιάφορο στις γραμμές τους, ο κ. Φορτσάκης μέσα από «ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα» επιχειρεί να ορίσει τους συνομιλητές του. Στην πράξη, ο κ. Φορτσάκης και οι κυβερνητικοί κύκλοι θέλουν να καταργήσουν το βασικό κύτταρο δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια, να στερήσουν το δικαίωμα στους φοιτητές να έχουν συλλογική έκφραση, να καταστείλουν το φοιτητικό κίνημα».

Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ενημέρωσε, την επομένη της επετείου του Πολυτεχνείου, ότι προτίθεται να εισηγηθεί την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά τμήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων. «Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της» ανέφερε.