Θετικό είναι το πρόσημο για την πορεία και τα μεγέθη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας για το πρώτο εννιάμηνο του 2014, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Τα στοιχεία αφορούν σε οικονομικά δεδομένα της ελληνικής ναυτιλίας, την εξέλιξη εγγραφών και διαγραφών ποντοπόρων πλοίων, καθώς και τις εγκατεστημένες στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες.

Ειδικότερα, κατά τη χρονική αυτή περίοδο, καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ποντοπόρων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, με ταυτόχρονη αύξηση της χωρητικότητας κατά περίπου 1.000.000 κ.ο.χ. (grt). Ο συνολικός αριθμός των υπαχθέντων στο άρθρο 13 ν.δ.2687/53 ποντοπόρων πλοίων στο διάστημα αυτό ανέρχεται στα 39 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 2.967.414 κ.ο.χ. (grt).

Παράλληλα, σημειώνεται εμφανής τάση εγγραφής στο ελληνικό νηολόγιο νεότευκτων πλοίων κατηγορίας δεξαμενόπλοιων-υγραεριοφόρων και δεξαμενόπλοιων μεταφορικής ικανότητας τύπου VLCC, γεγονός που μειώνει τον μέσο όρο του ηλικιακού προφίλ του ελληνικού στόλου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 50% είναι πλοία ηλικίας νεότερης των 10 ετών, έναντι 12,7 ετών που είναι ο μέσος όρος των ετών του παγκοσμίου στόλου.

Την ίδια ώρα, παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία και την κρίση στον τομέα της ναυλαγοράς, ο συνολικός αριθμός των εγκατεστημένων στην Ελλάδα γραφείων αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών και λοιπών συναφών ελληνικών εταιρειών (διαχειριστριών, ναυλομεσιτικών κλπ), καθώς και των εγγεγραμμένων ενεργών ναυτικών εταιρειών που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο (του Ν. 959/79), παρέμεινε σταθερός κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014.

Επιπλέον, για την ίδια χρονική περίοδο παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό των δηλωθέντων ως διαχειριζομένων από τα ναυτιλιακά γραφεία πλοίωντου άρθρου 25 του Ν.27/75. Συγκεκριμένα, δηλώθηκαν 578 αναλήψεις διαχείρισης πλοίων, με τον συνολικό αριθμό των διαχειριζομένων πλοίων να ανέρχεται πλέον σε 3.900. Επίσης, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των ενεργών ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής (ΝΕΠΑ) που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο (του Ν. 3182/03), καθώς αυτός ανήλθε στις 1.270, με αύξηση 70 εταιρειών σε σχέση με το τέλος του 2013.

Σε ό,τι αφορά στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην εθνική οικονομία, το συνολικό ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισέρρευσε, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για το Α΄ εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 7.452,3 δις ευρώ, έναντι 5,826 δις ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2013, οι παραγγελίες πλοίων ελληνικών συμφερόντων ανήλθαν σε 371 πλοία (άνω των 1.000 ο.χ./gt), συνολικής μεταφορικής ικανότητας 32,6 εκ. dwt.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες της ελληνικής πλοιοκτησίας εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια τάση διαφοροποίησης προς εξειδικευμένους τύπους πλοίων, όπως τα LNG, με αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.