Σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης έξω από το Πολυτεχνείο.

Νεαροί επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Ορισμένοι νεαροί κατάφεραν, τελικά, να μπουν στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Λίγο πριν τις 9 οι νεαροί αποχώρησαν από το Πολυτεχνείο, κατευθύνθηκαν προς την ΑΣΟΕΕ και στηνπλατεία Βικτωρίας.

Το χρονικό

Το σκηνικό έντασης ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30 έξω από τη Νομική. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν επί της Ακαδημίας στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων και τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δύο χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Οι φοιτητές συνέχισαν την πορεία τους και μέσω της Ακαδημίας και της Ιπποκράτους κατευθύνθηκαν στην Πανεπιστημίου. Αφού πέρασαν από τα Χαυτεία, κατευθύνθηκαν μέσω της Πατησίων προς το Πολυτεχνείο.

Εκεί έφτασαν λίγα λεπτά πριν από τις 20.00 με σκοπό να συνεδριάσουν εντός του ιδρύματος οι φοιτητικοί σύλλογοι. Αρκετοί κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων.

Λίγο μετά τις 20.00, η ένταση μεταφέρθηκε έξω από το Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη, όπου κατέληξε το συλλαλητήριο.

Η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν κλειδωμένη και οι φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στο ίδρυμα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων.

Τα ΜΑΤ κινήθηκαν χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους φοιτητές που επιχείρησαν να ανοίξουν την πλαϊνή πόρτα.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νομική Σχολή το πρωί της Πέμπτης, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου.

Το πρωί δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική.

Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά μετά από εντολή των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.

Η πρώτη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:30, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές, κρατώντας πανό, κατέλαβαν τμήμα της οδού Ακαδημίας, αλλά δυνάμεις της Αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Περίπου στις 9.30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών η οποία βρισκόταν στον παράδρομο της Ακαδημίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας φοιτητής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο φοιτητής δέχθηκε αναίτια επίθεση από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Η απόφαση να κλείσει η Νομική από σήμερα, Πέμπτη, έως την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ελήφθη χθες από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί η απόφαση των φοιτητών της Νομικής για κατάληψη.

Μετά την εντολή του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της Νομικής από το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης απέτρεψαν με τη χρήση χημικών την είσοδο των φοιτητών στο κτίριο.

Ανάλογη απόφαση, για κλείσιμο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ από σήμερα έως την Τρίτη, έχει ληφθεί και από τις πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήδη, το κτίριο της ΑΣΟΕΕ βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό.

Μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Οπως προκύπτει, μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό στη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για το τριήμερο.

Η απόφαση των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη για την φρούρηση του Ιδρύματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας στο πλαίσιο των μέτρων για τον φετινό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Βούλτεψη: «Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός»

Στο θέμα παρενέβη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία είπε: «Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι ελληνες φορολογούμενοι. Οσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλουν τον νομό της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.