Τη διαδρομή των χρημάτων από εξοπλιστικά, στην οποία φέρεται ότι εμπλέκεται και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μέσω οφσόρ εταιρειών, περιέγραψαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς. Τα ίχνη μαύρου χρήματος αγγίζουν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Οι αξιόποινες πράξεις συνδέονται με τη σύμβαση αγοράς τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου Super Puma, η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2001 επί των ημερών του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, έναντι τιμήματος 61.741.925 ευρώ, από την εταιρεία Eurocopter.

ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ. Ο κατάλογος των κατηγορουμένων περιλαμβάνει δύο επιχειρηματίες και τρεις πρώην αξιωματικούς του Στρατού, οι οποίοι θα κληθούν να απολογηθούν και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς πρόεδρο Πρωτοδικών Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ανέλαβε τη διενέργεια της δικαστικής έρευνας.

Οι εισαγγελείς με αφορμή μία ανώνυμη καταγγελία άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της ιστορίας αυτής και από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε διάφορες χώρες του εξωτερικού προέκυψαν σημαντικά ευρήματα.

Οι προβολείς της έρευνας στράφηκαν και προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Kαρατζαφέρη, σε υπεράκτιες εταιρείες του οποίου φέρεται ότι έχουν καταλήξει ύποπτα –κατά τις Αρχές –εμβάσματα ποσού περίπου 1,6 εκατ. ευρώ.

Οταν οι δύο εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς άνοιγαν τον φάκελο για τη σύμβαση με τα Super Puma είχαν ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή τους. Ωστόσο ο ανώνυμος καταγγέλλων τούς είχε ενημερώσει για συγκεκριμένες οφσόρ εταιρείες, μέσω των οποίων ενδεχομένως είχε διακινηθεί μαύρο χρήμα.

ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους οι κ.κ. Παπανδρέου και Ελευθεριάνος εντόπισαν δύο εταιρείες οι οποίες στο πλαίσιο της υλοποίησης της επίμαχης σύμβασης είχαν αναλάβει ρόλο μεσάζοντα. Πρόκειται για τις εταιρείες Kestrel και Μalwern, συμφερόντων των δύο ποινικά ελεγχόμενων επιχειρηματιών.

Ανιχνεύοντας τη διαδρομή του χρήματος προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2008 ο λογαριασμός που τηρούσαν οι εταιρείες Μalwern και Kestrel είχε πιστωθεί με εμβάσματα συνολικής αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Τα εμβάσματα αυτά έφταναν εκεί από τις λιβανέζικες εταιρείες Copsi Sal και Medifin Sal, οι οποίες φέρονται ότι ανήκουν σε μεγαλομέτοχο της προμηθεύτριας εταιρείας Eurocopter.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Από τη διασταύρωση των στοιχείων που έφτασαν μέσω των δικαστικών συνδρομών οι εισαγγελείς έφτασαν στην οφσόρ εταιρεία Catalina, η οποία φέρεται ότι ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Την προσοχή τους τράβηξε το γεγονός ότι εκεί πιστώνονται εμβάσματα 1,6 εκατ. ευρώ που ταξίδεψαν από εταιρείες συμφερόντων των δύο κατηγορούμενων επιχειρηματιών.

Για τον λόγο αυτό έχει σταλεί στην αρμόδια επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής σχετικό αίτημα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Γ. Καρατζαφέρης είχε δηλώσει τις δύο οφσόρ εταιρείες και τα ποσά που είχαν διακινηθεί μέσω αυτών.