Στην ενεργοποίηση του νότιου τμήματος της ρηξιγενούς ζώνης της Κεφαλονιάς που προκάλεσε τους σεισμούς του χειμώνα οφείλεται η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε στο νησί από την Παρασκευή και κορυφώθηκε χθες τα ξημερώματα με τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ. Τόσο η Κεφαλονιά όσο και το Αίγιο χορεύουν από την Παρασκευή στους ρυθμούς των ρίχτερ. Σύμφωνα με ειδικούς – που εμφανίζονται καθησυχαστικοί -, η κάθε περιοχή σείεται για διαφορετικούς λόγους και οι δύο περιπτώσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Στο Αίγιο όπου το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε σεισμός 4,8 ρίχτερ, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου 320 αιτήσεις για ελέγχους σε σπίτια. Η εικόνα που υπάρχει έως τώρα είναι ότι οι περισσότερες ζημιές αφορούν την τοιχοποιία και όχι τον φέροντα οργανισμό των κτιρίων.

ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ. Στην Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό μεγέθους 4,8 ρίχτερ της Παρασκευής, οι κάτοικοι θυμήθηκαν τους σεισμούς του χειμώνα όταν χθες τα ξημερώματα σημειώθηκε ο νέος σεισμός 5,1 ρίχτερ.

Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία. Η οροφή των μετασεισμών σε αυτή την περίπτωση, επισημαίνει, είναι τα 5,3 ρίχτερ. «Δεν με ανησυχεί αυτή η σεισμική δραστηριότητα, ακόμη και στην περίπτωση που σπάσει η οροφή και γίνουν μεγαλύτεροι σεισμοί, επειδή η περιοχή όπου σημειώνονται είναι 6 χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα», επισημαίνει.

Το νότιο τμήμα της ρηξιγενούς ζώνης της Κεφαλονιάς που προκάλεσε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σεισμούς 5,8 και 5,7 ρίχτερ είχε μείνει ανέπαφο. Το παρήγορο στην υπόθεση είναι ότι αυτό το τμήμα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και ο κίνδυνος ζημιών ελαχιστοποιείται.

Για το Αίγιο το σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό. Σύμφωνα με ειδικούς, ενώ το ρήγμα του Ιονίου έχει διεύθυνση από τον Βορά προς τον Νότο, εκεί τα ρήγματα έχουν διευθύνσεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά. «Επί της ουσίας έχουμε πολύ μικρά ρήγματα που συγκροτούν μια μεγάλη ρηξιγενή ζώνη» σημειώνουν. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 5 χιλιόμετρα ΒΑ του Αιγίου στη θαλάσσια περιοχή.

Αν και για την περιοχή σεισμοί 4,8 ρίχτερ θεωρούνται κάτι το συνηθισμένο, εντούτοις για πολλούς κατοίκους του Αιγίου ξύπνησαν μνήμες από τον καταστρεπτικό σεισμό τού 1995. Είχε ένταση 6,1-6,2 ρίχτερ κι άφησε πίσω του 26 θύματα (16 Ελληνες και 10 Γάλλοι) εξαιτίας της κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας και του ξενοδοχείου Ελίκη στα Βαλιμίτικα. Εύλογα τίθεται το ερώτημα, γιατί τότε είχαμε αυτά τα καταστρεπτικά αποτελέσματα; «Επειδή τότε έσπασε ένα μεγάλο τμήμα της ζώνης του Πατραϊκού Κόλπου», εξηγεί ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ. Ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας για τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός στο Αίγιο είπε: «Είναι παντελώς αδικαιολόγητο σεισμός 4,8 ρίχτερ να προκαλεί τόσες ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες στον σεισμό του ’95 δεν επιδιορθώθηκαν σωστά και ότι η αντισεισμική θωράκιση έχει κενά».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγίου Θανάσης Παναγόπουλος υποστηρίζει ότι οι ζημιές προκλήθηκαν επειδή ο σεισμός ήταν επιφανειακός: «Εχουμε μικρές ζημιές σε μια μεγάλη περιοχή. Με την έως τώρα εικόνα που έχουμε εκτιμώ ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα κοστίσει από 1.000 έως και 20.000 ευρώ».

Ο Κώστας Παπαζάχος τονίζει ότι και για τις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση ότι τα ρήγματα που υπάρχουν σε Κεφαλονιά και Αίγιο έχουν εξαντλήσει τη δυναμικότητά τους. Ωστόσο και αυτός υποστηρίζει ότι οι σεισμοί σε αυτά τα μέρη δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.