Εθελοντές εκπαιδευτικούς –που θα αποδεχθούν να εργαστούν… δωρεάν για να καλύψουν περίπου 1.100 θέσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα απομείνουν κενές στα σχολεία όλης της χώρας, ύστερα και από τα τελευταία μέτρα που λαμβάνονται για την άμβλυνση των ελλείψεων –σκέφτεται να αναζητήσει το υπουργείο Παιδείας!

Σε αυτή την παγκόσμια πρωτοτυπία, την έκκληση για «εθελούσια συνεισφορά» προς τους εκπαιδευτικούς που δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, με αντάλλαγμα μια μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει, όταν θα γίνουν προσλήψεις, να ανέβουν κάποιες θέσεις στους πίνακες κατάταξης, μελετά τώρα να προσφύγει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Υστατη λύση. Καθώς τα κενά στα σχολεία φαίνεται πως είναι αδύνατο να καλυφθούν πλέον παρά τις εξεζητημένες ενέργειες (όπως το πάγωμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και η ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους φορείς) στις οποίες ήδη προσέφυγε ελλείψει χρημάτων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξετάζεται από χθες η ύστατη λύση: να απευθυνθεί ο υπουργός στον ανώνυμο εκπαιδευτικό, ζητώντας του να εργαστεί εθελοντικά για να βοηθήσει τους μαθητές και τις εκατοντάδες οικογένειες που διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές.

Η ενέργεια αυτή είναι ταυτόχρονα πρωτοφανής και αφοπλιστική –εφόσον φυσικά αποδεχθεί κανείς ότι πράγματι είναι αδύνατο να δοθούν περισσότερα χρήματα στην παιδεία ελέω Μνημονίου -, παρά τις τριτοκοσμικές εικόνες που ιχνογραφεί, αν τελικά γίνει, μια έκκληση για «εθελοντισμό και όραμα» στην εκπαίδευση….

Οπως είπε χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας, τα κενά στα σχολεία σήμερα είναι περίπου 1.500, εκ των οποίων περίπου 200 καλύπτονται από τους αποσπασμένους που επιστρέφουν και άλλα τόσα από το πάγωμα των συνταξιοδοτήσεων.
«Απομένουν λοιπόν ακόμα 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια. Αξεπέραστο το πρόβλημα λοιπόν. Τι να κάνω; Προσπαθώ κατ’ αρχήν να βρω μια λύση που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή, με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις».

Σημειώνεται ότι ο Α. Λοβέρδος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή νέου ΑΣΕΠ του χρόνου για 10.000-15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που είναι μεν πιθανό, αλλά όχι και σίγουρο ακόμα. Στην παρατήρηση ότι μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από (τουλάχιστον) πρωτότυπη, θα ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα αδικηθούν αν κάποιοι άλλοι λάβουν μόρια εργαζόμενοι αφιλοκερδώς και τους προσπεράσουν στις σχετικές λίστες, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι το γνωρίζει, συμπληρώνοντας αφοπλιστικά: «Δηλαδή τι άλλο να κάνω; Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες και τα παιδιά. Προσπαθώ να βρω τρόπους να το λύσω».

«Δεν ντρέπομαι». Νωρίτερα ο Α. Λοβέρδος είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα (στον ραδιοσταθμό Real Fm) ότι δεν ντρέπεται να πει ότι θα προσφύγει στον εθελοντισμό. «Τώρα τι είδους εθελοντισμός; Θα σας το πω όταν θα έχω τη θετική επιλογή του συναρμόδιου υπουργού, γιατί ακόμη δεν την έχω. Δεν ντρέπομαι να το πω. Γιατί ξέρω ότι η χώρα μου είναι σε οικονομική παρακμή και ότι το πρωτεύον είναι τα παιδιά να έχουν δάσκαλο και όχι αν θα με βρίζουν».

Επίσης χθες το πρωί είχε αναφέρει –μιλώντας στην τηλεόραση του Mega –ότι βρίσκεται σε επαφή με άλλον υπουργό, «μήπως τις επόμενες ημέρες ανακοινώσω έναν αδάπανο τρόπο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματικά να μας δοθεί ούτε μία θέση ακόμη.

Πραγματικά το υπουργείο αυτό έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Πιστώσεις θα μπορούσαν να βρεθούν», λέει ο κ. Σταϊκούρας, «αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα λόγω των περιορισμών για τις δημόσιες θέσεις να κάνουμε άλλες προσλήψεις αναπληρωτών. Αρα θα πρέπει να λειτουργήσουμε εκ των ενόντων και εγώ δεν ντρέπομαι να τα πω αυτά, είναι η αλήθεια, είσαι κυνικός όταν λες την αλήθεια με έναν τρόπο που σε αποστασιοποιεί από τα καθήκοντά σου. Λες, και τι να κάνω; Εγώ δεν λέω αυτό, το παλεύω. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση». Παραδέχθηκε μάλιστα ότι «παίζει» και το στοιχείο του εθελοντισμού.