Νόμιμη και συνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι είναι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που καθιερώθηκε το 2012 όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Με τις αποφάσεις του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλες τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί υπογραμμίζουν στις αποφάσεις τους ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές, γιατί η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο.

Να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ έχει επισημάνει ότι η εφαρμογή του μέτρου συνταγογράφησης δραστικής ουσίας «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών ξένων συμφερόντων», όπως πολλοί καταγγέλλουν.