Ένα σύστημα «βαθμολόγησης» που συνδέεται άμεσα με την κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Στην σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, το υπουργείο Υγείας εισάγει μια σειρά κριτηρίων βάση των οποίων οι κλινικές θα βαθμολογούνται για την ποιότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ειδικότερα, το νοσηλευτικό και ιατρικό έργο, οι επαναεισαγωγές, η επάρκεια ιατρικών ειδικοτήτων, η βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει κάθε κλινική, η λειτουργία ή μη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ο εξοπλισμός, είναι οι βασικές παράμετροι που μπαίνουν στο…μικροσκόπιο των ειδικών του ΕΟΠΥΥ για την αξιολόγηση των νοσηλευτικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Η «βαθμολογία» θα εξαρτάται από τα κριτήρια που πληροί κάθε κλινική. Μάλιστα για κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό – π.χ. η βαρύτητα των περιστατικών αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, ενώ για τον εξοπλισμό 5%.

«Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης θέτει σε διαδικασία ανταγωνισμού τους ιδιώτες της υγείας. Διατηρούμε την κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού ανά πάροχο, εισάγοντας συντελεστές στις 140 ιδιωτικές κλινικές», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.

Σημειώνεται ότι το πέρσι πραγματοποιήθηκαν 440.000 ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Φέτος, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφτηκε υπέρβαση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.