Kρίσιμο αναμένεται το Σάββατο για τις εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς έχει προγραμματιστεί να επαναληφθεί η Σύγκλητος που διέκοψαν με εισβολή την περασμένη Πέμπτη οι φοιτητές, ενώ ο πρύτανης του ιδρύματος Θεοδόσης Φορτσάκης έχει δηλώσει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην ξανασυμβεί το φαινόμενο.

Παράλληλα, το μεσημέρι του Σαββάτου φοιτητές από δεκάδες συλλόγους διοργανώνουν εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με προσυγκέντρωση στις 11 πμ στα Προπύλαια και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

Ερωτηθείς από τα tanea.gr, o Θ. Φορτσάκης, δήλωσε ότι μελετά ακόμα και υποβολή μηνύσεων κατ’ αγνώστων σε περίπτωση επανάληψης της διατάραξης συνεδρίασης της Συγκλήτου και παράνομης κατακράτησης των Συγκλητικών, ενώ όπως δήλωσε λίγο αργότερα (στον Σκάι) είπε ότι «πρόκειται για πάγια συνήθεια μιας μειοψηφίας που δεν έχει σχέση με τη Σύγκλητο», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ελάχιστες μειοψηφίες κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων δημιουργούν πρόβλημα και εμφανίζονται δημιουργώντας απειλητική ατμόσφαιρα».

Ο πρύτανης ξεκαθάρισε ότι αυτές οι πρακτικές έχουν πια τελειώσει, είναι όμως ανοιχτός τόσο ο ίδιος όσο και η Σύγκλητος να ακούσουν φοιτητές και εκπροσώπους αλλά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και με πολιτισμό.

Απόλυτη στήριξη στον κ. Φορτσάκη προσέφερε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. ​

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τόνισε: «Προσωπικά και εγώ συμμετείχα ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια στα χρόνια που ήμουνα φοιτητής μετά τη μεταπολίτευση. Και τότε είχαμε προβεί σε τέτοια μέσα, είχαμε καταλάβει το Πολυτεχνείο για να πέσει η χούντα και είχαμε καταλάβει και το Πολυτεχνείο για να φύγει ο Πρύτανης των τανκς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κάναμε κινητοποιήσεις, αλλά δεν είχαμε ποτέ τη λογική να διαλύσουμε όργανα. Δεν είχαμε ποτέ τη λογική του μπουλουκιού. Διεκδικήσαμε φοιτητική συμμετοχή και την

πετύχαμε και αυτά ήταν τα χρόνια τα τότε, επειδή με ρωτάτε. Δεν έχω καμία αλλεργία στις κινητοποιήσεις και στη δημοκρατία. Αντιθέτως πιστεύω ότι είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας οι κινητοποιήσεις. Αφ’ ενός.

Αφ’ ετέρου, συνεδριάζει ένα πανεπιστημιακό όργανο. Μπαίνουν στη συνεδρίασή του όχι φοιτητές εκπρόσωποι των φοιτητών, αλλά φοιτητές δίκην μπουλουκιού. Και διεκδικούν το διάλογο με αυτούς τους όρους. Απειλούν, εν πάση περιπτώσει όλα τα άλλα τα δείχνει η κάμερα, δεν έχει νόημα να κάνω εγώ αναπαραγωγή. Καταδικάζουμε τη

λειτουργία και τη συμπεριφορά αυτή, επιμένουμε ως πολιτεία ότι δεν είναι σπίτι του καθενός και της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος, αλλά είναι όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η κινητοποίηση είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας, αλλά αυτή η συμπεριφορά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να τελειώσει», είπε.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος, ότι σε ανακοίνωσή της η και φοιτητική παράταξη Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) η οποία στηρίζεται από το ΚΚΕ, βάλει εναντίον των φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που εισέβαλαν στην αίθουσα της Συγκλήτου:

«Την Πέμπτη 30/10 το πρωί ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου είχαν πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα οξυμμένα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές», αναφέρουν και τονίζουν:

«Μια σειρά συλλόγων, εκτός από αρκετές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αποφάσισαν να θέσουν με εκπροσώπους τους αυτά τα αιτήματα και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ όταν συνεδριάσει. Όμως όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ. Μια μικρή ομάδα μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, έξω και πέρα από τις αποφάσεις των συλλόγων, έστησε ένα σκηνικό για τις κάμερες που τελικά εξυπηρετεί άλλους σκοπούς: Να μη γίνεται καμιά συζήτηση και να μην υπάρχει καμιά ενημέρωση στην κοινή γνώμη για τα τεράστια προβλήματα των φοιτητών του πανεπιστημίου, πράγμα που βολεύει την κυβέρνηση ώστε με τη σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη να συνεχίζει ανεμπόδιστα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση, να παρουσιάζεται υποκριτικά ως υπέρμαχος της δήθεν «εύρυθμης» λειτουργίας του ιδρύματος και να προσπαθεί να νομιμοποιήσει μέτρα όπως security και άλλα που βάζουν στο στόχαστρό τους τη συλλογική διεκδίκηση. Να δίνει τροφή για δηλώσεις όπως αυτή του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ οτι «Για όσους επιχειρούν καταλήψεις, υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση από τους νόμους, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται». Έχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι’ αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι»