Το μωρό κλαίει γιατί πεινάει. Η μητέρα του ξεκουμπώνει το πουκάμισο και ακουμπάει το βρέφος στο στήθος της. Η φυσιολογική διαδικασία του θηλασμού για κάποιους θαμώνες της καφετέριας είναι αποκρουστική, για άλλους πάλι περίεργη. Σε μια προσπάθεια να καταρριφθεί το ταμπού ότι δηλαδή οι μητέρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να θηλάζουν δημόσια, την Κυριακή χιλιάδες μαμάδες με τα μωρά τους θα θηλάσουν ταυτόχρονα σε 55 πόλεις της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Σταθμών Θηλασμού σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους, όπου οι μητέρες θα έχουν τη δυνατότητα να θηλάζουν τα βρέφη τους ανενόχλητες και χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα όσων αδυνατούν να εξοικειωθούν με την εικόνα του θηλασμού.

Ο γιος της, Εμμανουήλ, είναι σήμερα 3 ετών. Όταν η Πόλυ Κούλα –Χατζηεμμανουήλ γέννησε δεν είχε τη σωστή καθοδήγηση μέσα στο μαιευτήριο, με αποτέλεσμα να δυσκολευτεί πολύ τον πρώτο καιρό με τον θηλασμό. «Με την υποστήριξη του συζύγου μου και της μαίας, όμως, ο γιος μου θήλασε αποκλειστικά και θηλάζει ακόμη», δηλώνει. Από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τον τοκετό, η ίδια έβγαινε από το σπίτι, «θήλαζα δημόσια. Ποτέ, δεν πρόσεξα τα αδιάκριτα βλέμματα, ίσως γιατί ήμουν σίγουρη γι’ αυτό που έκανα, γιατί αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι: Είναι η πιο φυσιολογική διαδικασία».

Η Πόλυ θα είναι μία από τις χιλιάδες μητέρες που το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11, θα θηλάσουν δημόσια στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 5ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο δίπλα στο σιντριβάνι μητέρες και παιδιά θα δώσουν το δικό τους ραντεβού. Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού καθιερώθηκε διεθνώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη UNICEF το 1992. Στη χώρα μας, η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται από 1ηέως τις 7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα «Θηλασμός: Οφέλη για μια ΖΩΗ». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περσινή διοργάνωση πήραν μέρος 1.606 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα ενώ φέτος ταυτόχρονα με τις γυναίκες της χώρας μας θα θηλάσει και μια ομάδα με έδρα το Λονδίνο.

Το 2012 μητέρες από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν την Ομάδα Θεσσαλονίκη: Εγκυμοσύνη –Τοκετός – Θηλασμός, που στόχο έχει την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών. Σήμερα, η ομάδα αριθμεί περίπου 5.000 μέλη.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση εκ νέου της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας. Ο ταυτόχρονος θηλασμός δεν πραγματοποιείται για να προκαλέσουμε», εξηγεί η πολιτική μηχανικός, Βίκυ Σκορδαλού, από τις διαχειρίστριες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Η ίδια στο πρώτο της παιδί δεν κατάφερε να θηλάσει αποκλειστικά, καθώς δεν είχε τις σωστές συμβουλές για να μπορέσει να συνεχίσει. Την κόρη της, όμως, που σήμερα είναι 3,5 ετών, τη θηλάζει ακόμη. «Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δεν είναι υποστηρικτικοί στο θέμα του θηλασμού και πολλές νέες μητέρες βρίσκονται σε αδιέξοδο».

Οι θηλάζουσες μητέρες, όπως λέει η Βίκυ, θα πρέπει να παλέψουν με πολλά ταμπού. «Όπως το αν θηλάζει μια γυναίκα, θα χαλάσει το σώμα της ή θα χαθεί η σφριγηλότητα του στήθους –αντίληψη που δυστυχώς επικρατεί ακόμη και σήμερα. Παλιότερα, βέβαια, είχε επικρατήσει και μία άλλη άποψη, που στα αυτιά μας ακούγεται εξωφρενική: Το μητρικό γάλα δεν κάνει τελικά και τόσο καλό, καθώς δεν είναι τόσο πλούσιο σε σίδηρο ή ασβέστιο όσο το εμπλουτισμένο γάλα του εμπορίου», λέει.

Οι μητέρες –μέλη των τοπικών ομάδων θηλασμού τάσσονται υπέρ του μέτρου που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία ειδικών χώρων θηλασμού. «Είναι ένα πρώτο βήμα γιατί η αλήθεια είναι ότι ακόμη δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί», εξηγεί η Βίκυ Σκορδαλού. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι σε δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια, λιμάνια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και χώρους άθλησης, εμπορικά κέντρα, σταθμούς ΚΤΕΛ ακόμη και σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς. Σταθμοί Θηλασμού θα δημιουργηθούν και στους χώρους εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου εργαζόμενες, οι οποίες θηλάζουν, θα μπορούν να αντλούν και να αποθηκεύουν μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του οχταώρου.

«Στην πραγματικότητα θα δίνεται χώρος σε όσες γυναίκες θέλουν με ηρεμία να θηλάσουν, να αλλάξουν τα παιδιά τους ή να αντλήσουν γάλα. Αυτό θα βοηθήσει σίγουρα, ώστε να βλέπουμε στο μέλλον περισσότερες θηλάζουσες να βγαίνουν έξω από το σπίτι και να μην αποτελεί για εκείνες εμπόδιο η διαδικασία του θηλασμού. Πιστεύουμε ότι μέσω των ειδικών χώρων –που σημειωτέον υπάρχουν εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού –η κοινή γνώμη θα εξοικειωθεί με τον θηλασμό. Αρκεί, βέβαια, να μη δημιουργηθούν οι ειδικοί αυτοί χώροι, με στόχο να απαγορευτεί ο δημόσιος θηλασμός. Σε αυτή την περίπτωση θα μας βρουν απέναντί τους», προσθέτει.