Εκπαιδευτικοί με μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ στα προ ενιαίου μισθολογίου επίπεδα βρέθηκαν να έχουν αποταμιεύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εσπευσαν μάλιστα λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό. Το ίδιο έκαναν και ορισμένοι γιατροί του ΕΣΥ.

Στο μαύρο χρήμα από ιδιαίτερα μαθήματα και τα γνωστά φακελάκια στα νοσοκομεία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η περιουσία μερίδας εκπαιδευτικών και γιατρών –αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 5.260 υπαλλήλων –που έστειλαν στο διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα ύψους 1,45 δισ. ευρώ!

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνάντησης με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Πρόκειται για τα αποτελέσματα των ελέγχων για τους οποίους είχε δώσει εντολή ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και αφορούσε δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για επίορκους υπαλλήλους, προσωπικό που μονιμοποιήθηκε παρατύπως καθώς και όσους παρουσιάζουν παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο Δημόσιο έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ώς το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η δεξαμενή τών προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βάσει και της σχετικής δέσμευσης προς την τρόικα, ενώ επίκειται και η έναρξη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης έσπευσε να σχολιάσει σχετικά τις ανακοινώσεις. «Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα νούμερα (5.620) με τους υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους τον Δεκέμβρη (5.500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών;» αναρωτήθηκε, λέγοντας «ας βρουν τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που είναι παράνομοι».

Κατά μέσο όρο, πάντως, το ύψος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο κυμαίνεται στα 275.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις 329 εργαζομένων που διοχέτευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονιζόταν από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Ωστόσο, λόγω των υπέρογκων ποσών που βρέθηκαν να διακινούν οι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν ερωτηματικά κατά πόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ηδη, στο στόχαστρο του ΣΕΕΔΔ έχουν μπει 32 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίστηκαν να μεταφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά –ορισμένοι και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ –και πραγματοποιούνται διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες. Εάν δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εμβασμάτων, τότε τους υπαλλήλους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά και η φορολογική Δικαιοσύνη μέσω ΣΔΟΕ, που μπορεί να τους ζητήσει καταβολή φόρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου υπάλληλοι με εμβάσματα είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως γιατροί, αλλά και υπάλληλοι των υπουργείων Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών καθώς και δήμων.

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Αποκλίσεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων υπαλλήλων με στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό είχε εντοπίσει στην ετήσια έκθεσή του και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να διωχθούν πειθαρχικά και να τεθούν σε αργία, άλλοι τέσσερις και οι σύζυγοί τους να κληθούν να υποβάλουν με υπεύθυνη δήλωση περαιτέρω διευκρινίσεις και σε επτά ακόμη να διαταχθεί άρση τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου.

«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο των εμβασμάτων»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

«Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων»

Παρασκευάς Νομικός

Ειδικός γραμματέας ΣΕΕΔΔ