Στην Ελλάδα τρεις στους δέκα καταναλωτές, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες, χρησιμοποιούν κοντίσιονερ και μάσκες μαλλιών. Επτά στα δέκα προϊόντα της κατηγόριας αγοράζονται από τα σούπερμαρκετ και μόνο το 30% από εξειδικευμένες αλυσίδες καλλυντικών και κομμωτήρια.

Τα κοντίσιονερ και οι μάσκες μαλλιών αποτελούν μια δυναμική κατηγορία προϊόντων, η οποία συνεχώς παρουσιάζει νέα προϊόντα και καινοτομίες. Το 2013 η παγκόσμια αγορά τους αποτιμήθηκε στα 10,8 δισ. ευρώ καλύπτοντας το 20% της αγοράς προϊόντων περιποίησης μαλλιών. Μάλιστα παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,8%.

Οι έρευνες. Οι Ευρωπαίες υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούν κάποιο μαλακτικό προϊόν δύο-τρεις φορές την εβδομάδα και πληρώνουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά τους. Και στην Ελλάδα όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εικόνα δεν είναι διαφορετική, αφού περίπου τα δύο-τρία στα δέκα προϊόντα που πωλούνται και αφορούν την περιποίηση μαλλιών είναι κοντίσιονερ και μάσκες μαλλιών.

Στην παγκόσμια έρευνα Datamonitor Consumer’s 2014 οι δύο στους πέντε καταναλωτές συμφώνησαν ότι η επιλογή τους αναφορικά με τα προϊόντα που αγοράζουν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση του χρόνου που μπορεί να προκύψει από τη χρήση τους. Ετσι, και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων (κοντίσιονερ και μάσκες μαλλιών) οι καταναλωτές αναζητούν εκείνα που προσφέρουν συνδυασμό λύσεων αναφορικά με την προστασία και την περιποίηση των μαλλιών θέλοντας να μειώσουν κατά το δυνατό τον χρόνο που απαιτείται για την καθημερινή περιποίησή τους.

Προϊόντα που ξεμπερδεύουν τα μαλλιά, που προσφέρουν ελαστικότητα και απαλότητα, θρέψη, ενισχύουν την πυκνότητά τους, προσφέρουν ακόμα και αντηλιακή προστασία, αντιμετωπίζουν την ξηρότητα ή τις βλάβες της τρίχας από τις βαφές έχουν πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι εταιρείες του κλάδου οι οποίες επενδύουν στην καινοτομία παρουσιάζοντας νέα προϊόντα. Για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μαλλιά, από το πιο απλό που είναι η απλή ενυδάτωσή τους μέχρι το πιο σύνθετο που είναι αυτό της κατεστραμμένης τρίχας ή του καψίματος, υπάρχει πλέον το ανάλογο προϊόν. Οι τιμές των μαλακτικών προϊόντων περιποίησης (κοντίσιονερ) κυμαίνονται στα σουπερμάρκετ από 1,8 έως και 4,5 ευρώ σε συσκευασίες από 200 ml έως και 360 ml ενώ για τις μάσκες μαλλιών οι τιμές διαμορφώνονται από 3,5 έως και 10 ευρώ σε συσκευασίες από 200 ml έως και 300 ml.