Οι γιατροί στις ΗΠΑ και τα εκπαιδευτικά νοσηλευτικά ιδρύματα έλαβαν 3,5 δισ. δολάρια από φαρμακευτικές εταιρείες και κατασκευαστές ιατρικών μηχανημάτων το 2013. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον τους πέντε πρώτους μήνες του έτους. Τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η αμερικανική κυβέρνηση δείχνουν ότι κοστίζουν χρυσό στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας οι ιατρικές συμβουλές, τα έξοδα για διαλέξεις, τα ιατρικά συνέδρια, τα ταξίδια, τα γεύματα και η έρευνα.

Το ποσό φαντάζει αστρονομικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι καθημερινά οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ πληρώνουν 23 εκατομμύρια δολάρια είτε για να συμμετέχουν γιατροί σε έρευνες είτε για να τους παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη.

OBAMACARE. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών είναι πλέον υποχρεωτική βάσει του νόμου του Ομπάμα για την Προστασία των ασθενών – γνωστού και ως Obamacare – ο οποίος ορίζει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γνωστοποιούνται οι σχετικές χρηματικές συναλλαγές (Sunshine Act).

Βάσει των οδηγιών του νόμου οι εταιρείες υποχρεούνται να αναφέρουν όλες τις συναλλαγές αξίας άνω των 10 δολαρίων, ακόμη και τα χρήματα που οι  γιατροί τούς ζητούν να επενδύσουν για φιλανθρωπικό σκοπό.