Ο κύβος ερρίφθη και από τον Αρειο Πάγο. Οι κατηγορούμενοι για την αιματηρή επίθεση εις βάρος μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα στην πρώτη δίκη για εργασιακό τράφικινγκ, που ουσιαστικά αποτέλεσε «πιλότο» για τα ελληνικά ποινικά χρονικά, είναι οριστικά αθώοι για το συγκεκριμένο έγκλημα που τους έφερε μέχρι το εδώλιο.

Πριν από λίγο καιρό ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας –τέσσερις ένορκοι και τρεις τακτικοί δικαστές –είχε κηρύξει αθώους τους κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση εναντίον 35 μεταναστών από το Μπανγκλαντές στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας που είχαν τολμήσει να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Η ομόφωνη αυτή αθωωτική απόφαση είχε προκαλέσει τότε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ είχε προκαλέσει και την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός είχε ζητήσει μόλις καθαρογραφεί το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης αμέσως να διαβιβαστεί αρμοδίως στα χέρια της, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνέτρεχε ή όχι λόγος να ασκηθεί αναίρεση.

Το γεγονός ότι η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν ομόφωνα αθωωτική περιόριζε ασφυκτικά τα δικονομικά περιθώρια επανάληψης της δίκης. Και αυτό γιατί εκ του νόμου σε τέτοιες περιπτώσεις δεν προβλέπεται η άσκηση έφεσης. Ετσι, η παρέμβαση της κυρίας Κουτζαμάνη για την ενδεχόμενη άσκηση αναίρεσης ήταν ο μόνος δρόμος για να κρατηθεί «ζωντανή» η υπόθεση, ώστε αν συνέτρεχε νομικός λόγος οι αθωωθέντες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους από μηδενική βάση. Στο διάστημα που μεσολάβησε είχαν υποβάλει αίτηση για άσκηση αναίρεσης και οι μετανάστες που είχαν πέσει θύματα της επίθεσης.

Ωστόσο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών, έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί αναίρεση. Και αυτό διότι διαπίστωσε ότι η απόφασή τους πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, δηλαδή έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία για το πώς έφτασαν στην αθώωση των κατηγορουμένων.

Επιπλέον, έκρινε ότι υπήρξε ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών που αποτίμησαν τα πραγματικά περιστατικά της ομολογουμένως ασυνήθιστης υπόθεσης. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις οι κατηγορούμενοι δεν θα ξανακαθήσουν στο εδώλιο για το αδίκημα για το οποίο αθωώθηκαν.

Για την επίθεση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με την ίδια απόφασή του το δικαστήριο είχε καταδικάσει δύο κατηγορούμενους (τους επιστάτες) για πρόκληση σωματικών βλαβών επιβάλλοντάς τους ποινές φυλάκισης από 7 έως 14 χρόνια, αλλά με ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Οι δύο κατηγορούμενοι θα ξανακριθούν για την πράξη αυτή και σε δεύτερο βαθμό. Από την πλευρά τους πάντως οι δικηγόροι των θυμάτων είχαν προαναγγείλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διεκδικώντας για λογαριασμό των εντολέων τους τη δικαίωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση έχουν ρυθμιστεί και τα θέματα για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Συγκεκριμένα, το δίχτυ προστασίας του νόμου αφορά θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται εις βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εφόσον έχει διαταχθεί γι’ αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.