Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτηςη μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στο Σύνταγμα, όπως και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Ωστόσο, στην Αθήνα, οι μαθητές δεν είχαν την τιμητική τους, καθώς παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, επετράπη η παρέλαση μόνο σημαιοφόρων και παραστατών των σχολείων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε απογοήτευση σε χιλιάδες γονείς και μαθητές και όχι μόνο. Κλειστός μάλιστα ήταν και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Και φέτος εφαρμόστηκαν τα μέτρα ασφαλείας των τελευταίων ετών: Τοποθετήθηκαν κάγκελα στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και η πρόσβαση προς την εξέδρα των επισήμων έγινε μόνο σε όσους έχουν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις.

Σε επιφυλακή βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., ενώ πάνω από την ευρύτερη περιοχή πετούσε το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι γονείς θα μπορούσαν να δουν τα παιδιά τους στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου, ωστόσο μετά τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μαθητών από την παρέλαση, ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προσήλθαν.

Γονείς που έκαναν δηλώσεις σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτυρήθηκαν τόσο για τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όσο και για τον αποκλεισμό των μαθητών των σχολείων της Αθήνας από την μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε τα μέτρα «απαραίτητα», αλλά ευχήθηκε «να είναι αυτές οι τελευταίες στιγμές που οι επέτειοι θα γιορτάζονται με αυτά τα μέτρα ασφαλείας».

«Δεν πρέπει να επανέλθουμε σε πρόσφατα γεγονότα του παρελθόντος όπου δεν υπήρχε ιερή στιγμή, ήταν όλες ίδιες και ο καθένας μπορούσε να εκφράσει αυτό που θα ήθελε διαλύοντας παρελάσεις, μη επιτρέποντας να γίνουν παρελάσεις ή σταματώντας τις. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ορισμένες εξαιρέσεις. Όλες οι μέρες είναι μέρες ελευθερίας για τον καθένα να εκφράσει στα όρια του Συντάγματος του νόμου τις διαμαρτυρίες του, να πει τις απόψεις του. Υπάρχουν όμως και λίγες στιγμές μέσα στο χρόνο που πρέπει να τις σεβαστούμε», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Ο Λοβέρδος ζήτησε, επίσης, κόμματα και συνδικάτα να σεβαστούν τις επετείους, ώστε να καταργηθούν τα μέτρα ασφαλείας. «Προϋποτίθεται μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κόμματα εντός και εκτός της Βουλής, ανάμεσα σε όλα τα συνδικάτα, σε όλους τους διαμαρτυρόμενους που έχουν συνασπιστεί σε σωματεία, σε όλους οι οποίοι έχουν κάτι να πουν και η Δημοκρατία όχι μόνο το ανέχεται, αλλά το αντέχει και το θέλει. Όλοι αυτοί πρέπει να συμφωνήσουμε να είναι αυτή η τελευταία φορά και να σεβαστούμε ορισμένες στιγμές που κοιτάμε προς τα πίσω με τιμή», υπογράμμισε.