Νύχτα αγωνίας για χιλιάδες κατοίκους της Αττικής ήταν αυτή της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Οι τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές σε δεκάδες περιοχές της Αθήνας, και η αμείωτη σε ένταση – σύμφωνα με τους μετεωρολόγους – κακοκαιρία που θα επικρατεί τουλάχιστον έως το βράδυ του Σαββάτου δημιουργησαν ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Οι πληγές που άφησε η βροχή της Παρασκευής ήταν αμέτρητες. Στο Ιλιον, αμέριμνοι πελάτες ενός σούπερ μάρκετ που πήγαν για τα ψώνια της εβδομάδας κινδύνεψαν ακόμα και να πνιγούν όταν το υπόγειο του καταστήματος όχι απλά πλημμύρισε αλά στην κυριολεξία χάθηκε κάτω από τεράστιες ποσότητες νερών.

Τεράστιες ήταν οι καταστροφές σε Νίκαια και Κοκκινιά, όπου η εικόνα μετά το πέρασμα της βροχής θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο: δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δεκάδες Ι.Χ. παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια στοιβάχτηκαν το ένα πάνω στο άλλο.

Είχαν ξεπεράσει τις 500 οι κλήσεις που είχε δεχθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής εως αργά το βράδυ το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την παροχή βοήθειας σε δρόμους, σπίτια και καταστήματα που πλημμύρισαν από την καταιγίδα.

Οι περισσότερες από αυτές έγιναν από το Κερατσίνι, το Πέραμα, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό και το Ιλιον, κατά δεύτερο λόγο την Καισαριανή και τον Βύρωνα.

Από το απόγευμα τα προβλήματα εντοπίζονταν σε Περιστέρι, Ιλιον, Αχαρνές και Μενίδι με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε αντλήσεις υδάτων.

Το χρονικό της καταστροφής

Ενα Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε στην υπόγεια γέφυρα της λεωφόρου Θηβών στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να το απεγκλωβίσει, όπως και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Μεγάλο σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι πλημμύρισε και χρειάστηκε να επέμβουν οι πυροσβέστες προκειμένου να εξέλθουν οι πελάτες του καταστήματος, ενώ και στην είσοδο του Νοσοκομείου Αττικόν συσσωρεύτηκαν νερά της βροχής.

Ανάλογες ζημιές υπήρξαν και στον Πειραιά, ενώ σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα και σε αρκετές περιοχές των δυτικών προαστίων, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στους δρόμους του Λεκανοπεδίου από την κυκλοφοριακή συμφόρηση με τους οδηγούς να προσπαθούν επί ώρες να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Στον Πειραιά, υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης έδωσε εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.

Το Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του δημάρχου με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της κατάστασης.

Ο καιρός

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά έως και 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την Τρίτη. Τα πρώτα χιόνια κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το κύμα κακοκαιρίας θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Σταδικά βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ με εξασθένηση την Τετάρτη.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μικροπροβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους τη νύχτες σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, θα αγγίξουν τα 9.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό.

Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Επίσης από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε στις 4 το απόγευμα το προγραμματισμένο δρομολόγιο του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου speedrunner για Σέριφο-Σίφνο-Μήλο.

Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Σαλαμίνα-Πειραιάς.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Σαλαμίνα για το Πέραμα.

Ακόμη από τις 4 το απόγευμα επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Θάσο.