Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητούν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης για το θέμα των συναδέλφων τους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά και της κατάργησης τριών τομέων στην επαγγελματική εκπαίδευση που είχε ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, 20.000 μαθητές να χάσουν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό.

Το θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή 31 Οκτωβρίου σε συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο κι ενώ συνεχίζεται στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας η συμβολική κατάληψη που πραγματοποιούν από το πρωί εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ είχαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας με αντικείμενο την τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου για τα πειθαρχικώς διωκόμενα παραπτώματα εκπαιδευτικών.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων σε ένα ποσοστό της τάξης του 70% με 80%.

«Το πιο σημαντικό θέμα είναι να ξεχωρίσεις τη συμπεριφορά τους μέσα στην υπηρεσία με εκείνη έξω από την υπηρεσία. Δεν μπορεί η δεύτερη, όταν δεν πρόκειται για μεγάλα αδικήματα, για κακουργήματα δηλαδή, να επηρεάζει την τύχη τους μέσα στο σχολείο.

»Όπως επίσης δεν μπορεί να είναι στην τύχη και στο έλεος κάθε αυθαίρετης καταγγελίας που τους οδηγεί εκτός υπηρεσίας και να τους βασανίζει για πάρα πολλά χρόνια» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Για να έχουμε μία δίκαιη απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, χρειάζονται καλύτερες ρυθμίσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε το περίγραμμα των σκέψεών μας και είπε ναι και θα κάνουμε μία συζήτηση» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι των δασκάλων ζήτησαν μεταξύ άλλων την εξειδίκευση κατά τρόπο περιοριστικό της έννοιας του πειθαρχικού παραπτώματος της ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, ώστε να μην μπορεί να υπαχθεί στο αδίκημα κάθε συμπεριφορά είτε αφορά στον ιδιωτικό είτε στον υπηρεσιακό βίο του υπαλλήλου.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι συμπεριφορές, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικά παραπτώματα και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να οδηγούν σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ ζητούν την επιστροφή των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα πειθαρχικά συμβούλια.