Την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο προβλέπει την παροχή άδειας παραμονής στους κατοίκους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ προωθεί η κυβέρνηση και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Στις αλλαγές, οι οποίες έχουν στόχο να διευκολύνουν την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα των ακινήτων, θα περιλαμβάνονται:

– Η δυνατότητα παροχής ιθαγένειας και στους κατοίκους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα για όσους θέλουν να την αποκτήσουν.

– Δικαίωμα παραμονής και για τους ανιόντες συγγενείς των ιδιοκτητών ακινήτων που κατέχουν τη σχετική άδεια. Σήμερα ο νόμος ορίζει ότι δικαίωμα παραμονής έχουν μόνο η σύζυγος και τα τέκνα του ιδιοκτήτη.

– Η πενταετής άδεια θα γίνει αορίστου με υποχρέωση ανανέωσης κάθε πέντε χρόνια

– Στην περίπτωση που η ιδιοκτησία που έχει αποκτηθεί μεταβιβαστεί στη διάρκεια της πενταετίας, ο νέος ιδιοκτήτης, εφόσον προέρχεται από τρίτη χώρα, θα μπορεί αυτόματα να πάρει άδεια παραμονής (εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις), ενώ αυτόματα θα χάνει την άδεια ο προηγούμενος.