Η προσαρμογή στον τομέα της υγείας ήταν εξαιρετικά βίαιη, παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά, όπως σημείωσε, απορροφήθηκαν οι κραδασμοί και επήλθε ισορρόπηση στο θέμα του φαρμάκου.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη από τα περίπου 5 δισ. ευρώ μειώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ και υπογράμμισε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να εξοφληθούν τα περισσότερα χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες (εκτός από τα έτη 2012 και 2013 και τα χρέη του ΙΚΑ).

Ακόμη ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για διαφθορά και θα ελεγχθούν ιδιαίτερα τα κλειστά νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές και οι διαγνωστικές εξετάσεις.

Στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι οι επιχειρήσεις, όπως είπε, αλλά οι ασθενείς και συνέχισε αναφέροντας ότι οι επιχειρήσεις του χώρου θα υποστούν τις συνέπειες του σφικτού εναγκαλισμού του κράτους καθώς το κράτος είναι αυτό που ορίζει την πολιτική για το φάρμακο, τις εκπτώσεις, τις τιμές κλπ.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο «μηχανισμό αυτόνομης επιστροφής» (clawback) ως αναγκαίο κακό και εκτίμησε ότι «με την καλή δουλειά δεν θα επιβαρυνθούν οι φαρμακοβιομηχανίες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια συντονισμένη μεταρρυθμιστική προσέγγιση, η οποία θα εντοπίζει τις πραγματικές εστίες σπατάλης και θα καταπολεμά τα πραγματικά αίτια διόγκωσης των δαπανών. Θα πάψει η στοχοποίηση συγκεκριμένων κλάδων με μέτρα που προκαλούν έμφραγμα στη λειτουργία του συστήματος και αφάνταστη ταλαιπωρία στους πολίτες, ενώ οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Επίσης σημείωσε ότι έχει προκύψει μέσα από σχετικές έρευνες πως η επένδυση σε καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικές λύσεις, μπορεί να αποφέρει μακροχρόνια αθροιστικά οικονομικά οφέλη για τα δημόσια συστήματα υγείας και ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την ανάδειξη της Ελλάδας σε προορισμό επιλογής, για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και για την παραγωγή φαρμάκων.

Τέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους απέναντι στους προμηθευτές του, «απέναντι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, παράγουν και φορολογούνται στη χώρα, απέναντι στους επενδυτές που καλούνται να εμπιστευθούν εδώ τα κεφάλαιά τους ώστε πέρα από την πλήρη εξόφληση των υφιστάμενων χρεών του κράτους προς προμηθευτές από το χώρο της υγείας, η Πολιτεία να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών».