Φρένο σε σκουπιδότοπο α λα Νάπολι που κινδυνεύει να μετατραπεί το Λεκανοπέδιο εξαιτίας της έλλειψης χώρων διαχείρισης των σκουπιδιών βάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίπτονται αιτήσεις ακύρωσης του έργου κατασκευής σύγχρονου εργοστασίου στο Γραμματικό από φορείς και κατοίκους.
Πρόκειται για απόφαση που φέρνει και τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου με την καυτή πατάτα του θέματος των απορριμμάτων στα χέρια με δεδομένο ότι κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της ολοκλήρωσης των έργων σε Γραμματικό, Κερατέα και Φυλή ζητώντας εκ του μηδενός επανεξέταση των όποιων σχεδιασμών.
Στις δεκάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και δέκα χρόνια και δικαιώνουν τις επιλογές υλοποίησης του έργου στο Γραμματικό παραπέμπουν νομικοί που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. «Από τότε που το Γραμματικό ήταν ακόμη κοινότητα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, δηλαδή στην προ Καλλικράτη ακόμη εποχή.

Παραδέχονται βέβαια ότι ο σχεδιασμός μπορεί να επιδέχεται επικαιροποίηση ύστερα από τόσα χρόνια. «Η αγωνία όμως είναι τι θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα» υπογραμμίζουν, λέγοντας πως μπορεί να απαιτηθεί μεγάλο διάστημα μέχρι την οριστικοποίηση κάποιου νέου σχεδιασμού και έως τότε δεν αντέχει ο χώρος της Φυλής.

«Η νέα περιφερειάρχης μιλάει για ακύρωση των διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και αναφέρεται σε ένα μοντέλο σχεδιασμού για τη διαχείρισή τους σε τοπικό επίπεδο. Οι δήμοι όμως έχουν την αποδοχή των κατοίκων για να βάλουν κάποιας μορφής εργοστάσιο στην περιοχή τους;» αναρωτιούνται και στελέχη των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ Φυλής και θέτουν το ερώτημα προς την κυρία Δούρου: «Το έχει εξασφαλίσει αυτό; Γιατί με τον τωρινό σχεδιασμό χρειάστηκε πάνω από μία δεκαετία για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα λόγω των αντιδράσεων».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η περιφερειάρχης Αττικής δεν έχει δικαίωμα να μπλοκάρει αυτόνομα την εξέλιξη των έργων που προβλέπει ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός. «Θα πρέπει να θέσει θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο περί αναστολής των διαγωνισμών επικαλούμενη πως επίκειται εισήγηση για νέο σχεδιασμό και αυτό να εγκριθεί από τα μέλη του Συμβουλίου» σημειώνουν.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η περιφερειάρχης έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τις διαδικασίες επικαλούμενη διάφορα επιμέρους ζητήματα που προβλέπονται στους διαγωνισμούς για την κατασκευή των μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. «Μπορεί για παράδειγμα να διαφωνήσει με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο των διαγωνισμών» υποστηρίζουν.

Τη διαφωνία αυτή έχει εκφράσει ήδη η κυρία Δούρου, όταν στην επιστολή της προς τους δημάρχους της Αττικής ανέφερε πως προτεραιότητά της είναι να σταματήσει τους διαγωνισμούς που «προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ, με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων».

«Νέες περιπέτειες». Διαφορετική άποψη έχουν στελέχη που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Πουθενά δεν είναι υποχρεωτικό το τονάζ. Το 1,7 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών που αναφέρεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες είναι απλώς η οροφή» σημειώνουν. Και σε ό,τι αφορά τα κονδύλια, επαναλαμβάνουν πως εάν δεν προχωρήσουν τα έργα «θα μπούμε σε νέες περιπέτειες», καθώς θα χαθούν και κοινοτικοί πόροι, ενώ χωρίς τη συμβολή ιδιωτών δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις.

«Τι γίνεται; Πετάμε τα λεφτά αυτά;» λένε.

«Η κυρία Δούρου επιλέγει να βάλει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» δήλωσε προ ημερών και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκη κατά την ανακοίνωση της βελτίωσης της θέσης της χώρας μας στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κονδυλίων μέσω ΣΔΙΤ. «Είναι κρίμα, έργα που δίνουν λύση στο πρόβλημα να πάνε πίσω 10 με 15 χρόνια και οι πολίτες της Αθήνας να πληρώνουν πρόστιμα» τόνισε.