Στα άκρα οδηγείται ο πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – πρύτανη για τη φύλαξη του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς χθες επενέβη ο εισαγγελέας, ενώ το κλίμα στα πανεπιστήμια μυρίζει πλέον μπαρούτι.
Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ηλία Ζαγοραίου προκάλεσε αναφορά της Αστυνομίας, στην οποία ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης είχε δώσει κατάθεση λέγοντας ότι δεν έχει πια δυνατότητα να διαφυλάξει τους χώρους στους οποίους παραμένουν οι φοιτητές, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ιδρύματος.

Παρότι ο κ. Φορτσάκης δήλωσε στην Αστυνομία ότι δεν ζητεί ποινική δίωξη κανενός, η Αστυνομία ενημέρωσε την Εισαγγελία, ο προϊστάμενος της οποίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εισήλθαν προχθές αυτοβούλως στο ίδρυμα, ακολουθούμενοι απο φοιτητές και διοικητικούς, διέπραξαν διατάραξη λειτουργίας πανεπιστημίου (πλημμέλημα)…

Ο πόλεμος μεταφέρθηκε το απόγευμα και στη Βουλή, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του Θεόδωρου Φορτσάκη στο θέμα της φύλαξης της πρυτανείας απο εταιρεία σεκιούριτι, λέγοντας ότι έχει δικαίωμα να καθορίσει όρους εισόδου και εξόδου.

Λοβέρδος μαινόμενος. «Στις πρυτανείες κανείς δεν δικαιούται να πει ότι ο χώρος είναι ξέφραγο αμπέλι, όποτε θέλω μπαίνω, όποτε θέλω βγαίνω» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου και Χρήστο Μαντά.

Ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας στους ισχυρισμούς τους περί ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΠΑ και της επίσκεψής τους εκεί, ανέφερε χαρακτηριστικά πως έλεγχος υπάρχει και στα κόμματα και πρόσθεσε: «Δεν έχετε δικαίωμα να μπαίνετε έτσι, κύριοι συνάδελφοι. Να ανησυχείτε, ναι. Αλλά ανήσυχους έλεγαν τους τραμπούκους έξω από τις διαδηλώσεις. Εσείς είστε σοβαροί άνθρωποι, δεν είστε τραμπούκοι. Τι πάει να πει «ανησυχήσαμε, είδαμε φως και μπήκαμε», πού μπήκατε; Είστε βουλευτές αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρέπει να ξέρετε ποιος είναι ο ρόλος σας», είπε και κατέληξε: «Μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, δεν συμφέρει κανέναν, πατρίδα και φοιτητές».

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της Θεανώς Φωτίου, η οποία κατηγόρησε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι εκτόξευσε «εκφράσεις απαράδεκτες και πρωτοφανείς οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές που δεν θέλει κανείς από εμάς να θυμάται» εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φορτσάκης είχε πει ότι η ενέργειά τους ήταν «ατόπημα με συνταγματική διάσταση».

Η ίδια τόνισε επίσης ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτοί στον διάλογο, «εφόσον ο κ. Φορτσάκης ζητήσει συγγνώμη και αποσύρει τις κατηγορίες». Μάλιστα, νωρίτερα η κυρία Φωτίου είχε πει (στο ραδιόφωνο του Σκάι) ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, «αυτή την ανωμαλία θα την τερματίσουμε», δηλαδή θα καταργήσει την ιδιωτική φύλαξη και θα επαναφέρει τους διοικητικούς υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Με τη σειρά του ο Χρήστος Μαντάς διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να σηκώθηκαν οι τόνοι εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη φύλαξη και δεν σηκώθηκαν οι τόνοι όταν κατηγορούμαστε –και θέλουμε να μας προστατεύσουν η Βουλή και η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τέτοια πράγματα που δεν έχουν ξαναειπωθεί σε περίοδο δημοκρατίας». Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα με νόημα: «Μας ξέρετε όλους. Ούτε κουκούλες είχαμε, πήγαμε με το πρόσωπό μας».